Jедан од потпредсједника Српске демократске странке каже да је он и даље при ставу да је неопходно да СДС разговара са другим странкама, па и са СНСД, али да „ништа не треба чинити мимо страначких органа“.

Бјелица је један од првих руководилаца Српске демократске странке који је након избора честитао побједу кандидатима из супротног табора, Милораду Додику и Жељки Цвијановић и јавно је рекао да не види ништа лоше у томе да СДС разговара са СНСД о могућој сарадњи.

У међувремену Градски одбор СДС из Добоја донио је сопствену одлуку да се придружи СНСД-у у Сарајеву и Народној скупштини Републике Српске, не чекајући одлуку страначких органа. Прије тога из странке је искључен Костадин Васић, један од потпредсједника.

Ево шта о томе и стању у највећој опозиционој странци мисли члан Главног одбора, њен потпредсједник и начелник Општине Соколац, Милован Бјелица.

ГОСПОДИН ОБРЕН ПЕТРОВИЋ (ГРАДОНАЧЕЛНИК ДОБОЈА) ПОЗВАО ЈЕ У УТОРАК, НАКОН САСТАНКА СА НОВОИЗАБРАНИМ ЧЛАНОМ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БИХ И ПРЕДСЈЕДНИКОМ СНСД, МИЛОРАДОМ ДОДИКОМ, ВАС И ГОСПОДИНА МИЋУ МИЋИЋА (ГРАДОНАЧЕЛНИКА БИЈЕЉИНЕ И ЈЕДНОГ ОД ПОТПРЕДСЈЕДНИКА СДС) ДА ИЗВРШИТЕ ПРИТИСАК У СДС ДА СЕ ПОДРЖИ ПАРТНЕРСТВО СА СНСД. ДА ЛИ ЋЕТЕ УЧИНИТИ ТО И КАКАВ ЈЕ ВАШ СТАВ О ОДЛУЦИ ГО СДС У ДОБОЈУ?

БЈЕЛИЦА: Сматрам да је неопходно да разговарамо са свим политичким субјектима у Српској. Важно је да разговарамо о свему, па и о некој врсти сарадње са странком која је освојила највише гласова на протеклим изборима. Тај мој став је јасан и ја сам га више пута поновио. Међутим ја не желим да дјелујем изван одлука органа странке. Сматрам да је то наша унутрашња ствар и да кроз једну демократску процедуру можемо доћи до усаглашавања идеја и ставова, или до већинског става по овим питањима.

Није добро да се говори о неком притиску, не видим да је то пут којим треба ићи, као што не мислим да је изношење става и предлагање да се преиспитају политике које су довеле до још једног изборног пораза притисак на било кога. Лично сматрам да би најбоље било да и предсједник и сви ми потпредсједници поднесемо оставке и да имамо унутарстраначке изборе што прије, па да онда ново руководство одлучи о даљим корацима и потезима.

СДС И СНСД СУ ВЕЋ БИЛИ ПАРТНЕРИ НА НИВОУ БИХ А ДО ПРЕКИДА САРАДЊЕ ЈЕ ДОШЛО ЗБОГ ПАРТИЈСКИХ ИНТЕРЕСА. ПОД КОЈИМ УСЛОВИМА СМАТРАТЕ ДА СДС ТРЕБА ДА САРАЂУЈЕ СА СНСД?

БЈЕЛИЦА: Ми можемо сада да наставимо са причом ко је кога изиграо, зашто је сарадња прекинута или можемо да извучемо поуке, те да размишљамо шта сада и како даље. О тим условима односно, прије о начинима како можемо остварити евентуалну сарадњу, сам већ писао на свом блогу. Мислим да су ти моји ставови јасни и прихватљиви свима, како унутар партије, тако и другим партијама.

Кључно је да се што прије истражи и разријеши случај Давида Драгичевића. Да се реорганизује Радио телевизија Републике Српске, кроз промјену руководства и увођењем управног одбора који ће чинити или независни стручни тим, или представаници свих парламентарних партија у Српској. О томе треба разговарати, зашто не нека врста директорског борда или томе слично. Потом да се јасно каже да у СДС-у нема милитантних крила, да ми нисмо никакви терористи, а ни Бакирови Срби. Просто нема смисла неком предладати сарадњу уколико држите да су терористи и да су издајници.

Уколико желимо јединство и чврст наступ у Сарајеву и Бањалуци, грађанима Републике Српске мора бити јасно поручено са највиших мјеста у Српској да Српска демократска странка није ни терористичка ни издајничка. Потребно је зауставити такав политички наступ и спријечити да се то понавља у неким наредним изборним циклусима.

КАКО ВИДИТЕ СДС ЗА ДВИЈЕ ГОДИНЕ, ДА ЛИ ЋЕ СТРАНКА БИТИ ЈАЧА ИЛИ СЛАБИЈА НЕГО САД?

БЈЕЛИЦА: Нити једна друга политичка партија у Српској, а и шире, не би издржала оволико година у опозицији, као што је то издржала и издржава Српска демократска странка. Све друге би се распале одласком неког од лидера или онда када би нека фракција одлучила да направи нову странку.

СДС је своју снагу показао кроз све недаће, а да потпуно занемаримо рат, њих је у поратним годинама било и превише. Треба ли да набрајам све оне који су проистекли из Српске демократске странке, све оне који су због нестрпљења или ко зна који других мотива одлазили из странке, често се чудећи како након њих, странака и даље има снаге да афирмише људе и да се пољуљана усправља.

Ту снагу СДС црпи из чињеице да је у рату постала народни покрет, који је успио да створи Републику Српску, али и да гради демократију у њој градећи сопствене демократске капацитете. Повратак од покрета ка странци тежак је, а још је тежи јер сви на неки начин странку доживљавају својом. Симболе странке препознају сви, и онда не чуди што јавност с посебном пажњом прати све унутрашње потресе и догађања у настаријој политичкој партији Српске.

Ја сам увјерен да ће СДС за двије године бити много јача него данас. То није неки оптимизам само из жеље да тако буде, већ на основу реалних планова и рада унутар све и једног мјесног обора странке. Људи који дају повјерење Српској демократској странци, то знају, али знају то и они који гласају за друге политичке партије. Оно што хоћу да нагласим је да сам поборник успоставања сарадње која би водила ка реинтеграцији у Српску демократску странку оних који су ранијим годинама отишли из странке, а који су задржали политику блиску СДС-у. Ту убрајам многе од господина Чавића и НДП-а, преко Господина Максимовића и Успјешне Српске, до Изворне СДС, и тако даље.

Асоцијација стваралаца Републике Српске коју иако махом чине бивши функционери Српске демократске странке, нешто је што превазилази страначке оквире. Што је још једна потврда значаја и снаге СДС-а. Тај значај препознају и млади, који улазе у политику и постају дио Српске демократске странке са жељом да учине нешто за јавно добро. Неки други мотив тешко да могу имати с обзиром да смо у опозицији. То су главни разлози за оптимизам о којем вам говорим.

ШТА СМАТРАТЕ ДА ЈЕ БИЛО ПРЕСУДНО КОД ГЛАСАЧА ДА СЕ НА ИЗБОРИМА ОПРЕДИЈЕЛЕ ЗА НЕКУ ОПЦИЈУ ИЛИ КАНДИДАТА?

БЈЕЛИЦА: То је сложено питање, на које није могуће дати једноставан и децидан одговор. Гласачи нису само збир појединаца, али нису ни пука гомила, да би један разлог покрио све мотиве и размишљања људи изашлих на изборе. Ту је и порука оних који нису изашли на гласање. Треба ли њу занемарити и бавити се само онима који гласају? Симпатије или интерес водили су и водиће битку са аргументима и рационалноћу. Сматрам да јепотребно што више модернизовати и олакшати изборни процес, да се омогући електронско гласање, скенирање листића и да се више људи који су у расејању укључи у изборне процесе у Српској.

КАКО БИСТЕ ОЦИЈЕНИЛИ РАЗВОЈ ОПШТИНЕ НА ЧИЈЕМ СТЕ ЧЕЛУ У ПОСЉЕДЊИХ ПАР ГОДИНА И ШТА ВАС ЈЕ КОЧИЛО А ШТА ПОМАГАЛО?

БЈЕЛИЦА: Често наглашавам да смо ми постали право градилиште. Успјели смо да створимо неку позитивну енергију и да охрабримо људе да покрећу послове, да граде и побољшавају своју пословну инфраструктуру. Све то прати и стамбена инфраструктура, тако да је грађевински сектор упослен, сада је проблем пронаћи грађевинске раднике. Морамо подићи животни стандард, повећати плате, јер радници одлазе у земље Европске уније.

Проблема наравно имамо доста, кочило нас је неразумјевање директора шумског газдинства, посебно када је у питању наплата потраживања која припадају Општини. Потом опструкција из „Путева Републике Српске“ и тако даље.

Сарадња са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде на челу са господином Стевом Мирјанићем била је на изузетном нивоу. Заједно смо успјели да ревитализујемо Центар за унапређење пољопривреде у брдско- планинском подручју. Зхваљујући заједничком раду на овом пројекту свих нивоа власти Мирко Шаровић (министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара) је парафирао “Оквир програмирања Организације за храну и пољопривреду за Босну и Херцеговину за период 2018-2021” са Организацијом за храну и пољопривреду Уједињених нација (УН ФАО) . Укупни ресурски потребни за спровођење Оквира рограмирања до 2021. године за БиХ, износе око шест милиона америчких долара. Центар за унапређење пољопривреде Соколац биће центар шире регије, гдје ће се кроз интегрисање различитих ресурса допринијети унапређењу пољопривреде и осигурати одрживи приходи становништву брдско-планинских подручја.

Ово представља примјер шта се добије када се ради и сарађује у циљу добробити свих грађана.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име