Прича о „продаји“ и мотиву власти не пије воду. Просто да смо се “продавали” и да смо имали намјеру да се продајемо или да се сада продамо, не би било оволико напуштања наше партије.

Комплетно руководство Српске демократске странке (СДС), са Вукотом Говедарицом на челу, треба да поднесе оставку, а пошто је Говедарица сам обећао да ће то учинити ако изгуби изборе – тражићемо да обећано и испуни, рекао је у интервјуу за Инфорадар Милован Цицко Бјелица, потпредсједник СДС-а Сарајевско-романијске регије, свега неколико сати након завршетка маратонске сједнице тамошњег одбора странке. Под геслом – спаса нам нема, пропасти нећемо, Бјелица не спори да је у странци ванредно стање, али трвди да ће СДС, као и много пута досад, све то преживјети.

ГОСПОДИНЕ БЈЕЛИЦА, ИЗ СДС-А ЈЕ ИСКЉУЧЕН ОБРЕН ПЕТРОВИЋ, ВИ ТРАЖИТЕ ОСТАВКЕ ЛИДЕРА СТРАНКЕ И КОМПЛЕТНОГ РУКОВОДСТВА. СВЈЕДОЧИМО ЛИ, ИПАК, РАСПАДУ НАЈВЕЋЕ ОПОЗИЦИОНЕ СТРАНКЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ?

БЈЕЛИЦА: Нико жив нас није консултовао што се тиче смјене Обрена Петровића. Није добро да се тако крупне одлуке доносе мимо органа странке, јер могу произвести још веће тензије. А што се Вашег питања тиче, много пута сам га чуо од новинара током свих ових година, и одговор је сваки пут био исти. Српска демократска странка није ни један појединац, ма колико он у одређеном тренутку био важан. Самим тим странка ће наставити да постоји, да се бори за своја начела и политку за коју сматра да је вриједна борбе.

КО ЋЕ ТО ОПСТАТИ И ОСТАТИ? ХОЋЕТЕ ЛИ ВЕЋ НА НАРЕДНОЈ СЈЕДНИЦИ ГЛАВНОГ ОДБОРА ЗАТРАЖИТИ СМЈЕНУ ВУКОТЕ ГОВЕДАРИЦЕ?

БЈЕЛИЦА: Није то сад за јавност. Углавном, Општински одбор СДС-а Сарајевско-романијске регије затражио је ванредну сједницу Скупштине странке. Најбоље би било да, или најмање трећина чланова Скупштине, или најмање једна трећина градских и општинских одбора, донесе одлуку да се иде на ванредну сједницу. Мислим да је за то више од једне трећине чланова Скупштине, али и велики број одбора. У свјетлу свих дешавања унутар странке, а с циљем очувања јединства и позиције СДС-а, сматрам да би најбоље било да и предсједник и сви ми потпредсједници поднесемо оставке и да имамо унутарстраначке изборе што прије, па да онда ново руководство одлучи о даљим корацима и потезима.

ДАЉИ КОРАЦИ И ПОТЕЗИ СУ, ОЧИГЛЕДНО, САРАДЊА СА СНСД-ОМ, ЈЕР СТЕ И ЈУЧЕ ПОНОВИЛИ ДА СТЕ НА ТЕ РАЗГОВОРЕ СПРЕМНИ. ДА ЛИ СУ НА ТОМ СТАНОВИШТУ И ВАШЕ КОЛЕГЕ ИЗ БИЈЕЉИНСКЕ И ТЕСЛИЋКЕ РЕГИЈЕ, МИЋО МИЋИЋ И МИЛАН МИЛИЧЕВИЋ?

БЈЕЛИЦА: Сви они су своје ставове износили и износе јавно. Стално потенцирање тих питања у којима многе Ваше колеге траже да ја коментаришем изјаве и ставове других чланова и фукнционера СДС-а ме ставља у позицију адвоката или неку врсту ПР-а тих људи, а ја то свакао нисам, нити имам намјеру да то будем.

НЕКАДАШЊИ ПОТПРЕДСЈЕДНИК СТРАНКЕ МИРКО ШАРОВИЋ, НАКОН СЈЕДНИЦЕ ОДБОРА САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ, РЕКАО ЈЕ ДА СТРАНКА НЕ СМИЈЕ ДА СЕ ДИЈЕЛИ И ДА ЈОЈ ТРЕБА ЈЕДИНСТВЕН СТАВ. ДА ЛИ ЈЕ И ОН МИСЛИО НА СТАВ – ИДЕМО СА СНСД-ОМ?

БЈЕЛИЦА: Господин Шаровић је био предсједник Републике Српске и важан СДС-а, као што је то и данас. Мислим да је опрезан када је у питању позив на сарадњу због неких ранијих лоших искустава и да сматра да ми унутар СДС-а имамо доста важних питања о којима морамо разговарати, док медији углавном питају и причају о некој сарадњи са другима. Међутим, понављам, најбоље је да разговарате са њим.

КАКАВ ЈЕ СТАВ МЛАДЕНА БОСИЋА?

БЈЕЛИЦА: Коментарисати ставове свих из странке не могу нити је потребно да то радим. Заиста би најбоље било да разговарате и са господином Шаровићем и са господином Босићем, па да из прве руке провјерите њихове ставове.

КОЛИКО ЗНАМ, НА ПРОШЛОЈ СЈЕДНИЦИ ГО ДОНЕСЕНА ЈЕ ОДЛУКА О ПРАВЉЕЊУ НЕКЕ ВРСТЕ ПЛАТФОРМЕ НА ОСНОВУ КОЈЕ БИ СЕ ОДЛУЧИВАЛО О САРАДЊИ СА СНСД-ОМ, АЛИ ДОБОЈЛИЈЕ ТУ ПЛАТФОРМУ, ОЧИГЛЕДНО, НИСУ ЧЕКАЛЕ. ДА ЛИ ЈЕ ТАКВА ОДЛУКА БИЛА САМО “КУПОВИНА ВРЕМЕНА” И ПОКУШАЈ ДА СЕ СТВАРИ ИСПЕГЛАЈУ?

БЈЕЛИЦА: Мислим да је о платформи СДС-а све речено у начелима и програму странке и ту платформу смо представили бирачима на овим изборима. Незгодно је сада позивати неког да ради по нашем програму када ми нисмо побједници ових избора. Просто је тако, ми то можемо радити, али нико нема потребу да то послуша и да учини како ми желимо или тражимо. Сада се може говорити о разговору, о приближавању ставова и о договору о минимуму који може представљати полазну тачку за разговор и заједничко дјеловање у интересу свих у Српској.

ДОБРО, АКО СЕ СТАВОВИ НЕ ПРИБЛИЖЕ, А ВАШ И ЈОШ НЕКИ ОДБОРИ ОДЛУЧЕ СЛИЧНО КАО И ОБРЕН ПЕТРОВИЋ, ШТА ЋЕ СЕ ДОГОДИТИ? КО ЋЕ КОГА РАСПУСТИТИ ИЛИ ИСКЉУЧИТИ ИЗ СТРАНКЕ?

БЈЕЛИЦА: Шта и ко чини странку? Шта ако сви тако одлуче? Хоће ли онај код кога је тренутно печат да искључи и распусти све осим себе? Ништа од овог није ни рационално ни реално.

ИЛИ ЋЕ ВЕЋИНА, ИПАК, „ИЗБАЦИТИ“ ВУКОТУ ГОВЕДАРИЦУ И, ЕВЕНТУАЛНО, ДРАГАНА МЕКТИЋА?

БЈЕЛИЦА: Ово заиста задире у унутрашње ствари партије више него што то интерес јавности да буде упућена налаже. Превише је ту питања, “шта ако”, на која ја нити могу да дам одговор, нити тај одговор знам.

КАКО ГЛЕДАТЕ НА ИСКЉУЧЕЊЕ КОСТАДИНА ВАСИЋА И НА СВЕ ОНО ШТО ЈЕ ИЗГОВОРИО О СВОЈИМ ДОЈУЧЕРАШЊИМ КОЛЕГАМА У СТРАНЦИ?

БЈЕЛИЦА: Господин Васић је рекао то што је рекао прво на састанку свима у очи, а потом поновио и јавно. Његови ставови нису непознати свима унутар странке. Да ли је он реаговао можда превише емотивно на све, или је просто морао тако – то не знам и не желим о томе да говорим. Сматрам да се његов изборни резултат мора поштовати, да се мора разговарати са сваким чланом СДС-а, посебно са тако истакнутим функционером као што је господин Васић.

ОНИ, ДОДУШЕ МАЛОБРОЈНИ, КОЈИ СУ ПРОТИВ САРАДЊЕ СА СНСД-ОМ, КАЖУ ДА СУ СЕ НЕКИ СДС-ОВИ ПРВАЦИ НЕПРОМИШЉЕНО ЗАЛЕТЈЕЛИ И “НАСЈЕЛИ” НА ДОДИКОВУ ИЗЈАВУ О ПОЛИТИЧКОМ ЈЕДИНСТВУ И САРАДЊИ, ЈЕР НИКАКВА ЗВАНИЧНА ПОНУДА У СДС НИЈЕ НИ СТИГЛА?

БЈЕЛИЦА: Најбоље би било да њих питате да Вам појасне те ставове и размишљања.

ДА, АЛИ ПОУЧЕНИ РАНИЈИМ ИСКУСТВОМ, СТРАХУЈЕТЕ ЛИ ДА ЋЕ ВАС СНСД САМО “ИСКОРИСТИТИ”, А ПОТОМ ОДБАЦИТИ?

БЈЕЛИЦА: Превари ме једном ти си крив, превари ме други пут, сам сам крив. Мислим да смо сви извукли поуке и научили нешто током бављења политиком, а страхови су оправдани, но не смију паралисати живот.

ШТА ОНДА МОЖЕ ДА „ОЖИВИ“ ЖИВОТ? САМО САРАДЊА СА ВЛАДАЈУЋИМА? С КОЈИМ, ПРИМАРНИМ МОТИВОМ?

БЈЕЛИЦА: Као и онда тако и сада, интерес Републике Српске и провођење политике која ће да побољша положај Српске и њених грађана.

И НИМАЛО НЕ СТРАХУЈЕТЕ ШТА ЋЕ НА СВЕ ТО РЕЋИ ВАШИ БИРАЧИ? НЕ СТРАХУЈЕТЕ ОД ОЦЈЕНЕ ДА СУ СЕ СДС-ОВИ ПРВАЦИ ПРОДАЛИ ЗА ФОТЕЉЕ?

БЈЕЛИЦА: Циљ сваког бављења политиком је власт или учешће у власти како би се могле спроводити идеје и планови и како би се друштво могло усмјеравати у правцу за који одређена политичка групација сматра да је добар. Многи од, како кажете, страначких првака СДС-а су били власт, републичка или на нивоу БиХ, а многи су деценијама локална власт. Тако да прича о тој продаји и мотиву власти не пије воду. Просто да смо се “продавали” и да смо имали намјеру да се продајемо или да се сада продамо, не би било оволико напуштања наше партије. Давно би то учинили и сад би наше снаге биле и јаче и броније. Ми смо се држали својих принципа и својих ставова, поштовали смо и поштујемо заједнички договор и одлуке органа странке и када се са њима не слажемо. Боримо се унутар странке за сопствене идеје и ставове. То је одлика свих демократских партија. Даље, уколико нам је циљ опстанак партије, њено јачање и повратак раније снаге, нешто се мора мијењати. Да је све добро сада бисмо ми били побједници ових избора.

ДА ЛИ ЈЕ СУШТИНА, ИПАК, У ТОМЕ ДА ЈЕ МАЛО КО ОД ВАС СПРЕМАН ДА ЈОШ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ БУДЕ У ОПОЗИЦИЈИ?

БЈЕЛИЦА: И на ово питање могу да одговорим само у своје име. Своје ставове износим и јавно и на састанцима ограна странке. Мени то никад није био проблем, ни када имам подршку колега, ни када је немам. Свачије ставове поштујем и уважавам, без обзира да ли се са њима слажем. Лично сам спреман да радим онако како већина унутар СДС-а одлучи. Дакле, у власт ако улази странка, или остајемо опозиција и у наредном периоду.

ПА, ВЕЋ ЈЕ САСВИМ ЈАСНО У КОМ ЋЕ ПРАВЦУ СТРАНКА КРЕНУТИ. И СА ТЕ ПОЗИЦИЈЕ ВАС ПИТАМ, ХОЋЕМО ЛИ УОПШТЕ ИМАТИ ОПОЗИЦИЈУ У РС, НАРОЧИТО НАКОН ОДЛУКЕ ДРАГАНА ЧАВИЋА И ЊЕГОВОГ НДП-А ДА ОТПОЧНУ РАЗГОВОРЕ СА МИЛОРАДОМ ДОДИКОМ?

БЈЕЛИЦА: Шта ће бити ако буде. СДС се неће распасти. А ако будемо опозиција -имаћемо опозицију снажну и јаку, а ако будемо власт на неком нивоу, на другом ћемо бити опозиција, а ако будемо власт на свим нивоима, неко ће сигурно бити опозиција.

У СВАКОМ СЛУЧАЈУ, ОПОЗИЦИЈА ЋЕ СЕ ПОТПУНО ОСУТИ. КОЛИКО ЈЕ ТО ОПАСНО ПО ИОНАКО КРХКУ ДЕМОКРАТИЈУ КОД НАС?

БЈЕЛИЦА: Не видим у чему је опасност? Каква је опасност у томе да ми не будемо опозиција већ неко други? Нису ли онда већа опасност по демократију то што многи прелазе из странке у странку, те неки који су били у скоро свим политичким партијама? Ни тај распад СДС-а, који се потенцира, не значи да нема опозиције, хипотетички то би значило да је пола странке опозиција пола власт, или да је нека друга настала из ње или власт или опозиција. Даље, нисмо ми једина странка у опозицији, те уколико ми евентуално уђемо у власт, за некога тамо више не би било мјеста и онда ето нове опозиције. Све ово говорим хипотетички.

МОЖЕМО ЛИ ОЧЕКИВАТИ НЕКЕ СДС-ОВЦЕ КОЈИ ЋЕ И ЗВАНИЧНО „ПРЕЛЕТЈЕТИ“ У ДРУГИ ТАБОР И ПРИСТУПИТИ СНСД-У?

БЈЕЛИЦА: О томе немам сазнања.

ШТА ВАМА ЛИЧНО КАЖУ ГРАЂАНИ СОКОЦА У ВЕЗИ СА НАЈАВАМА САРАДЊЕ СА СНСД-ОМ? КАЖУ ЛИ ВАМ „БРАВО“, ИЛИ ВАМ ОКРЕЋУ ЛЕЂА?

БЈЕЛИЦА: Већином вјерују мојој али и процјени мојих сарадника, када је у питању интерес и СДС-а, али и општине Соколац. Наравно да има оних који нису ни за какву сарадњу па ни разговор, али политика је таква да се разговарати мора, али то не значи да ће до договора доћи. Ми смо и у рату преговарали са тадашњим непријатељима из СДА и ХДЗ-а, просто јер је политички живот такав. Тако да не видим проблем у разговору са политичким супарницима у миру.

НЕ БОЈИТЕ СЕ ДА ЋЕ ВАС, КАО СТРАНКУ, ЗАКЛЕТИ СДС-ОВИ ГЛАСАЧИ ЗАУВИЈЕК ПРЕКРИЖИТИ?

БЈЕЛИЦА: У случају евентуалног договора и сарадње са СНСД-ом неки неће бити задовољни, а неки ће да се разочарају, то је сигурно. Међутим ја сматрам да већина чланова и симпатизера СДС-а разумије политику много боље него што то јавност и медији сматрају. Тако да ће они схватити и ова дешавања сада, каква год буде коначна одлука и епилог цијеле приче.

КОГА ВИ ВИДИТЕ КАО БУДУЋЕГ ЛИДЕРА СДС-А?

БЈЕЛИЦА: Сматрам да су нам потребни и искрено желим демократске унутарстраначке изборе. Изборе на којима ће се за предсједника СДС-а надметати најмање два кандидата. Те демократске капацитете СДС има, и унутарстраначки избори код нас су заиста надметање идеја и визије како и куда странка треба да иде у наредном периоду. О именима нема потребе да говорим јавно, сви знају афирмисане људе наше странке, гласање на Скупштини је тајно, самим тим није укусно ни поштено да некога јавно фаворизујем прије самих избора.