Потпредсједник СДС-а Милован Бјелица каже да су непосредно након Дана Републике, постављена бројна питања веома важна за грађане Српске, али да СДС као странка на то није дала одговор је су превише заузети собом.

“Током обиљежавања и непосредно након Дана Републике, постављена су бројна питања веома важна за грађане Републике Српске. Ми као странка на њих не да нисмо одговорили, већ смо ми и ових дана заузети самим собом. Водимо унутрашњу борбу, за сваку општину, за сваки град. Ускоро прелазимо и на борбе за мјесне заједнице, а да некима ни улична борба није страна показали су у ранијим периодима. Сјећамо се транспарената, вријеђања, сјећамо се скакања по Тргу и тако редом”, каже Бјелица за АТВ.

Бјелица каже да је опозив Милана Тубина са чела приједорског СДС дио демократске борбе у складу са статутом странке.

“Тако је и опозив предсједника Градског одбора СДС-а Приједор Милана Тубина дио борбе за демократски дух и карактер странке у складу са статутом странке. На ванредној скупштини странке у Приједору, за опозив Тубина гласала су 142 члана од 145 колико их је присуствовало скупштини. Будући да Скупштина броји 249 чланова, јасно је да је одлука недвосмилена и јасна. Господин Тубин од априла 2017. године, када је изабран за предсједника, није конституисао све органе странке. Након смјене господина Тубина, одбор у Приједору мора бити конститусан до страначких избора тако да има све органе, а не да Извршни одбор управља Градским одбором како је то до сада био случај. На све ово господин Говедарица и даље “анализира”, односно чека да му они који анализирају кажу шта да ради, па је рекао: “Свјестан проблема који постоје у Градском одбору СДС-а Приједор планирам да детаљно анализам данашњи догађај, те се у наредним данима активно укључим у рјешавање ових проблема и несугласица између чланова, што ће подразумијевати и неке непопуларне мјере” Дакле, не зна, није анализирао, није провјерио, али зато пријети. Не зна, није упућен, но опет као и увијек до сада “непопуларне мјере”“, истиче Бјелица.

Бјелица каже да живот у Српкој поставља нова питања, јављају се дилеме, проблеми, али да Говедарица не зна како да одговори на то.

“У међувремену, живот у Републици Српкој поставља нова питања, јављају се дилеме, проблеми. Одговорни људи размишљају и дају приједлоге. Све оно што све непопуларнији предсједник Српске демократске странке нити ради нити зна како да ради. Често смо слушали, а ових дана се то поново актуелизовало, како се не издваја довољно средстава за источни дио Српске. Поједини портали од Требиња до Бијељине објављивали су анализе и фото вијести о мјесту рођења министара у Влади Републике Српске, фокусирајући се на мали број министара са истока Српске. У томе су тражили прилику да критикују власт, да укажу на несразмјерни однос, а често и занемаривање источног дијела. Што се тиче прве примједбе, са њом би и те како могао да се сложим. Тачно је да се мора успоставити баланс, да се морају вратити средства у општине из којих су убрана. Да, та подјела мора бити више у корист локалних заједница. Морају се направити одређене промјене и када је у питању изградња путне инфраструктуре. У писму господина Рајка Дукића одлично је објашњен проблем тренутне политике изградње путева и аутопутева. Мора се водити рачуна и о путној инфраструктури осталих крајева Српске. Зашто рецимо, истовремено, не би градили и пут Бањалука-Приједор и Бијељина-Зворник? Међутим што се тиче другог дијела примједбе, пада ми на памет опсност таквог посматрања власти и Владе Републике Српске. Усљед партијашења и ионако тешког доласка до коалиционих споразума и сарадње, те прелазака из странке у страку, цијепања политичких партија и одсуство сваког обзира и скрупула, ми додајемо још један “проблем”, који то није, проблем мјеста рођења неког министра. Мишљење да треба пазити да је неки министар или одређен број министара и са истока јер је то једини начин да он разумије значај истока Српске и да ради у интересу грађана на истоку, не само да није тачно већ је и веома опасно”, каже каже Бјелица.

Потпредсједник СДС-а каже да Српску сви моју схвати као цјелину.

Републику Српску сви морају схватати и гледати као цјелину. Подјелу на исток и запад, схватам условно, и волио би да се та терминологија не користи, сада сам је навео само констатујући да је она присутна. Није добро да се гледа тако, Српска треба да се гледа, види и о њој говори поштујући њене регије и равномјерно их развијати. Односно допустити да се саме развијају, омогућавајући им исте услове и исти третман без фаворизовања било ког краја. Многи политичари у Српској рођени су на територији која не припада Републици Српској, значи ли то да они због тога нису подобни? Не, неће бити. Они могу бити недостојни функција које обављају из хиљаду и једног разлога, али то никако није, нити смије бити, њихово мјесто рођења и њихов завичај”, истиче он, те додаје:

“Потом, морамо бити поштени и рећи да многи млади људи од Бијељине до Требиња, на студије иду прије у Нови Сад и Београд, него у Бања Луку. Овдје мислим на оне који не остају на универзитету у Источном Сарајеву. Сходно томе њихови родитељи купују станове у Новом Саду и Београду и тако добрим дијелом подстичу останак младих људи у тим срединама. Самим тим младост Српске уколико не оде у иностранство остаје у Србији.

Имовина људи из Херцеговине, Сарајевско-романијске регије, Подриња и Бирча у Бањалуци је занемарљива.

Ми морамо схватити да је Бања Лука административни центар и најећи град Републике Српске и тако је морамо третирати. Она сама мора то схватити и прихватити. Поштено је рећи да се то посљедњих година поправља и да има помака у саморазумијевању”.

На фону питања о карактеру и положају осталих средина у Српској из угла Бањалуке, али и како провинција види Бања Луку, је и питање поводом прославе Дана Републике: “Чине ли Републику Српску само Бањалучани или сви њени грађани?”

Бјелица каже да многе критике које долазе само “критике ради” могу да створе лоше односе и посаде како каже сјеме зла.

“Питања се постављају наводећи ко све учествује у дефилеу, односно, гдје су остали градови и општине, гдје су други спортски колективи изузев из главног града. Опет сигуран сам и да су сви позвани на дефиле, да би у наредним данима имали коментаре о превеликим трошковима пута о рефундирању средстава и томе слично, питали би, чему толики трошкови за парадирање и тако редом. Критика само критике ради, може да створи лоше односе да посади сјеме зла и раздора, па макар то првобитно било из добрих намјера. Наравно да и организатори дефилеа и прославе Дана Републике о томе морају водити рачуна. Морају имати сензибилитет и свијест о цјеловитости и јединствености територије Републике Српске”, каже он.

Бјелица истиче да Дан Републике мора бити дан јединста и саборности у част предака.

“Дан Републике мора бити дан јединства. Дан саборности, у част предака, и у завјет потомцима. Ма колико се не слагали са властима, са људима који проводе одређену политику или са самом политиком коју проводе, не треба нико себи да дозволи да оде у крајност, да му то помути љубав према Српској, те да било коју власт или било ког политичара, било када, изједначава са Републиком Српском”, истиче Бјелица и додаје:

“На сва ова питања предсједник Српске демократске странке није одговорио. Он не схвата ова питања, не препознаје их. Опет, како може да разумије и гради јединство свих у Српској када није у стању да успостави ни минимум сарадње и разумијевања са људима у странци чији је још увијек, макар формално, предсједник.

На ту исту простлаву Дана Републике, предсједник настарије политичке партије у Српској, дошао је, не са људима и сарадницима из своје партије, већ са људима из друге странке. Шта то нама треба да говори? Можда је то јасна порука о чијим интересима највише води рачуна”, каже Бјелица за АТВ.

7 КОМЕНТАРА

  1. Чашу меда још нико не попи, што је чашом жучи не загрчи. Чаша жучи иште чашу меда – смијешане најлакше се пију.