Предсједник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је данас у Источном Сарајеву да ће се та странка одазвати званичном позиву СНСД-а /за заједничко учешће у власти на нивоу БиХ/, уколико до њега дође, јер су СДС-у на првом мјесту интереси Српске.

Када је ријеч о власти на нивоу БиХ, Говедарица је нагласио да је СДС на протеклој сједници Главног одбора дефинисао да је расположен и отворен за разговоре са свим парламентарним политичким странкама из Републике Српске.

“Да ли ћемо ми бити са СНСД-ом или не, о томе се не може говорити у овом моменту, али је сигурно да се од сваке парламентарне политичке странке из Републике Српске, а највише од СДС-а, независно да ли били у неком партнерском односу или не, очекује да бране интересе Српске и то ћемо радити као што смо радили и до сада”, рекао је Говедарица након састанка Предсједништва СДС-а.

Он је рекао да ће СДС имати свој преговарачки тим, те подсјетио да странка има платформу о постизборном дјеловању, која је усвојена на једној од сједница Главног одбора странке, а која је за ову политичку партију обавезујућа.

Говедарица је изразио увјерење да може да дође до формирања Савјета министара, те да је потребно да Савјет министара ради, јер садашњи, какоје навео, живи у техничком мандату.

“Након свих тих разговора, искористићемо прилику да информишемо страначке органе – Предсједништво, те Главни одбор који ће доносити коначну одлуку. Српска на првом мјесту, а да ли ће бити неког партнерског односа или не, то ће показати вријеме и ставови органа странке”, навео је Говедарица.

Према његовим ријечима, на данашњој сједници се говорило и о унутарстраначким изборима, који би требало да почну овог мјесеца.

“Комисија ће дефинисати тај план и програм, те динамику, јер цијенимо да њих не треба развлачити, већ са једном снажном динамиком и планом дефинисати да се они у наредна три мјесеца заврше”, рекао је Говедарица.

Према његовим ријечима, потребно је изабрати страначко руководство које ће дефинисати политику, да странку политички позиционира, како би СДС био консолидован и спреман за локалне изборе 2020. године.

Он је навео да је комисија, која ће спровести унутарстраначке изборе, формирана, те додао да је остало да се изабере кандидат из једне изборне јединице, што би требало да уради координациони одбор у наредна два дана.

Говедарица је навео да у Приједору постоји проблем, јер се странка поларизовала на једне и друге”, а интерес СДС-а је да унутрастраначки избори прођу у добром амбијенту.

“Странка у Приједору има за све чланове равноправан статус. Ми ћемо то да обезбиједимо, а ко ће бити изабран и водити Приједор у наредном времену, то ће рећи чланови СДС-а у овом граду”, појаснио је Говедарица.

Говорећи о условљавању Републике Српске са приближавању БиХ НАТО-у, Говедарица је подсјетио да се о томе разговарало на сједници коју је сазвао предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, те да се то питање није нашло у заједничкој изјави.

“Усагласили смо пет одређених појмова и стратешких ствари, јер сматрамо да Републици Српској не треба да сав проблем и жариште из Федерације БиХ долази у двориште Српске, према томе, то се не налази у тим закључцима”, рекао је Говедарица.

Извршни комитет СНСД-а предложио је раније странкама из Републике Српске у парламенту БиХ да формирају чврсту коалицију за Српску и заједничко учешће у органима власти на нивоу БиХ.

Извршни комитет СНСД-а позвао је све парламентарне политичке странке из Републике Српске на нивоу БиХ да се уједине на принципу основних националних интереса Републике Српске и јединствено одбаце и осуде нападе СДА на Српску у складу са ставовима и закључцима усвојеним на заједничком састанку поводом најаве СДА да ће упутити захтјев за укидање имена Републике Српске.