Предсједник Македоније Ђорђе Иванов поздравио је потписивање Протокола о приступању НАТО-у, јер је он одувијек подржавао стратешке циљеве земље, пренио је данас његов кабинет у саопштењу за медије, преноси Танјуг.

„Македонски предсједник сматра да је жалосно што је данашњем потписивању Протокола претходио споразум којим се мијења уставни назив Републике Македоније, који је нанио трајну штету македонским националним интересима“, наводи се у саопштењу.

Република Македонија је, према ријечима предсједника Иванова, заслужила тридесето мјјесто у НАТО-у, јер војска Републике Македоније одавно испуњава све потребне стандарде, захваљујући доприносу свих претходних влада Републике Македоније.

„Македонија више није изолована. Нашу сигурност не гарантујемо само ми, већ и НАТО, што неизбјежно доприноси већој сигурности у земљи и региону“, изјавила је потпредсједница и министарка одбране Македоније Радмила Шекеринска након потписивања Протокола о приступању НАТО-у у Бриселу, наводи агенција.

„Данас улазимо у будућност“, казала је министарка Шекеринска, „коју прије годину и по нико није могао ни да замисли“.

Шекеринска је истакла да је овај изузетан успјех резултат стратешке одлуке да се иза себе остави аутократска владавина и живот у изолацији.

Она је напоменула и да „ово достигнуће“ не припада само политичарима већ и свим грађанима, који су га чекали и радили стрпљиво 30 година, а током протеклих годину и по дана допринијели са значајним променама у међународним односима које ова држава има.

Поручила је и да домаћи и страни инвеститори више не треба да брину о безбједности и сигурности својих инвестиција.

Министарка је оцијенила да ће генерације које долазе бити захвалне за храброст и посвећеност „овој генерацији лидера, патриота, припадника војске и посланика који су одлучили да се држава окрене будућности“, преноси агенција.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име