Јахорина и боравак на истој, тема је рубрике „Времеплов“ „Соколачких новина“. Враћамо се у зиму 1995. године у тексту колеге Бранка Гајевића (1947-2013).


Зимски распуст је почео, па соколачки школарци, као и њихови вршњаци у другим мјестима увелико размишљају како да на најбољи начин проведу вријеме до почетка другог полугодишта. Књигу, наравно, не треба сасвим занемарити, али младост тражи и одмор, игру и забаву. Није мали број младих сокочана, углавном ученика основне школе, који се са задовољством сјећају боравка на Јахорини прошле и претпрошле године.

Наиме, од 1. до 21. фебруара 1994. године на Јахорини је у три смјене по седам дана боравило седамдесет петоро дјеце, при чему су предност имала дјеца погинулих бораца. Наредне године, такође од 1. до 21. фебруара, тај број био је знатно већи. Чак 180 дјеце било је обухваћено организованим боравком на смучарским теренима Јахорине. За многе од њих била је то изузетна прилика да се, на прави начин, упознају са основним елементима смучарске вјештине, али и да се угодно забаве и одморе од свакодневних ђачких брига. Организатор је био извршни одбор Скупштине општине у сарадњи са фондом „Браниоци Романије“ и уз помоћ спонзора, соколачких предузећа „Романинке“ и Клаонице и прераде меса. Наставник физичког васпитања из Сокоца Бране Субашић, који је руководио боравком дјеце на Јахорини, посебно истиче добру сарадњу са командама јединица чији су објекти кориштени за смјештај, те са директором Олимпијског центра Драгом Благојевићем и учитељем скијања Миром Каблар.

Да ли ће ове зиме бити организованог боравка дјеце на Јахорини неизвјесно је. У сваком случају, искуства стечена предходних година, када су и у ратним условима реализоване корисне идеје, требало би имати у виду.

Јелена Станишић
Рођена 13.октобра 1976.године у Горажду. Дипломирани менаџер Јавне управе. Oд 2008.године радила у радио-станици „Радио Соколац“ и данас, у ЈП „Инфо Центар“ Соколац.