Након дебакла у Добоју, граду који је годинама важио за главно упориште и бастион СДС, високи функционери те странке на челу с лидером Вукотом Говедарицом требају озбиљно да се забрину и одлуче да ли су битнији они или партија.

Овако аналитичари оцјенују стање у највећој опозиционој странци, након што је кандидат СДС за градоначелника Добоја Небојша Шајиновић доживио тежак пораз. Према подацима Централне изборне комисије БиХ, Шајиновић је добио повјерење само 3.354 грађана или 9,73 одсто, док је његов противкандидат и дојучерашњи страначки колега Борис Јеринић, који је на изборе изашао као независни кандидат, добио чак 30.832 гласа или невјероватних 89,4 одсто гласова Добојлија.

Аналитичари упозоравају да су се високи функционери те странке након пораза СДС на протеклим изборима упорно бавили унутарстраначким проблемима, а не грађанима, што им се сада обило о главу. Након дебакла у Добоју, како истичу они, СДС ће се тешко опоравити и упитно је да ли се више може назвати другом партијом по снази у РС. Томе у прилог иде и чињеница да је од свих регионалних центара у РС, СДС преостала још једино Бијељина.

Очекивано

Аналитичар и универзитетски професор Драго Вуковић, истиче да је пропаст СДС као странке нешто што је било врло реално за очекивати након свих дешавања унутар ове партије у протеклих пар мјесеци.

– Групација која се налази у врху СДС никако да схвати да доприносе и да су допринијели пропасти и урушавању те странке. Нисам сигуран да ли се СДС може послије свих ових пораза опоравити. Ово што се десило у Добоју не могу назвати поразом већ дебаклом и понижењем за СДС – сматра Вуковић.

Он је увјерен да је лидер СДС Вукота Говедарица погријешио у избору кандидата за градоначелника Добоја, јер је Шаиновић члан те странке мање од годину дана.

Да је Говедарица умјесто Шаиновића предложио неког другог, угледног члана СДС, Вуковић вјерује да би резултати прекјучерашњих избора били другачији.

– Ово је шамар не само за Говедарицу, већ и за ту странку. Лидер СДС је дошао лично у Добој и подржао Шаиновића као кандидата на пријевременим изборима. И, шта су добили – потпуни дебакл! У Добоју нико и не препознаје Шаиновића као човјека из СДС. Мислим да би било пуно боље да СДС није ни имао кандидата на овим изборима. То мислим у смислу да би тако бар мало спасили образ – каже Вуковић.

Синоним пропасти

Он је поручио Говедарици да престане понижавати СДС и урушавати ионако урушен углед ове странке, те да је најбоље да се повуче са позиције. Вуковић каже да исто важи и за потпредсједника СДС Драгана Ћузулана и остале чланове, који су, како каже, синоним пропасти те странке.

– Ако желе добро СДС, морају да оду и дају шансу здравим снагама унутар те странке да је спасе од пропасти – категоричан је Вуковић.

Коментаришући тврдње да Добој није био у рукама СДС већ бившег градоначелника Обрена Петровића, који је након протеклих општих избора избачен из те странке, Вуковић каже да та теза не стоји. Он вјерује да у Добоју и даље има доста грађана који су вјерни СДС, и да су многи од њих на прекјучерашњим изборима гласали за Јеринића јер га и даље доживљавају као човјека из те странке.

– Потпуно сам убјеђен да би ситуација данас била много другачија да се руководство СДС након пораза на прошлим општим изборима одмах повукло и предало палицу здравим снагама у тој странци. Да су то учинили тада, данас би СДС славио побједу у Добоју – каже Вуковић.

Лична моћ

Пораз СДС у Добоју није изненадио ни доктора политичких наука Владу Симовића, али га је шокирала разлика у гласовима. Симовић каже да то наводи на закључак да грађанима очигледно није толико пресудна партијска идентификација, колико идентификација са одређеном групом људи који су годинама били на власти у Добоју.

– Знамо да је велики број политичких странака подржало кандидатуру Јеринића за градоначелника. Њима су се очито прикључиле и присталице Обрена Петровића и групе окупљене око њега, који су и предложили Јеринића као кандидата на овим изборима. То показује једну врсту личне моћи унутар ове локалне средине. С друге стране, то оставља додатне посљедице по СДС и њихове унутарстраначке односе – сматра Симовић.

Он истиче да нема сумње да ће овако јак и снажан пораз у Добоју бити велики проблем за СДС и да ће Говедарица након свега тешко моћи да се одржи на челу те странке.

Омча око врата

Симовић каже да ће СДС након свега морати употријебити огромну снагу и ангажман како би се вратили у игру до сљедећих локалниих избора у БиХ, који се одржавају 2020. године.

У супротном, како каже Симовић, СДС би могао да доживи потпуни политички суноврат и упитно је да ли се и даље може звати другом странком по снази у РС.

– Чињеница је да је Говедарица дошао на чело странке која има низ моћних људи који су на власти неколико деценија и имају своје ресурсе. Сукоб са тим људима значио је да је себи ставио омчу око врата. Нажалост, то не утиче само на њега већ и странку – истиче Симовић.

Он вјерује да Говедарици сада престоју два пута – да настави сукоб са моћним људима унутар СДС и да они напусте странку, а он је онда обнови с младим људима, што ће дефинитивно довести до нестанка те странке и мораће да је диже из коријена. Други пут је да се помири са моћницима унутар странке и да оде са чела те странке.

“Непоштена побједа”

Шајиновић је након избора казао да ће наставити политичко дјеловање у СДС, те да пораз у Добоју не представља и крај за СДС у овом граду.

Он је додао да неће честитати побједу свом дојучерашњем партијском колеги Јеринићу, јер сматра да је до ње дошло на непоштен начин.

Шајиновић се обрушио и на потпредсједника СДС Милована Бјелицу тврдећи да се својим понашањем и изјавама прије и током кампање “сврстао на страну СНСД”.