Зграда која је припадала убијеном колумбијском нарко-босу Паблу Ескобару срушена је данас у његовом родном граду, Медељину.

АП јавља да је рушење шестоспратнице назване „Монако“ испратила емотивна церемонија, за коју се званичници надају да ће представљати својеврсни препород од утицаја који је Ескобар имао на Медељин.

Око 1.500 станара који живе у близини срушене зграде евакуисано је због безбедносних разлога, рекао је инжењер Рохелио Гомес.

Председник Колумбије Иван Дуке, који је био тинејџер када је Ескобар убијен 1993. године, изјавио је да данашње рушење значи да историју неће писати починиоци злочина, већ ће она бити обележена уважавањем жртава, преноси АП.

Градоначелник Медељина Федерико Гутијерес залаже се да се на месту срушене зграде подигне парк посвећен хиљадама жртава Ескобаровог клана, укључујући и четири педседничка кандидата и око 500 полицајаца.

„Плаћамо историјски дуг заједно са жртвама“, рекао је Гутијере пред рушење Ескобарове зграде.

Генерал у пензији Хосе Серано, који је годинама био на челу елитне јединице која је радила на случају Ескобар, назвао је зграду „криминалном тврђавом“.

Ипак, неки се у Колумбији сећају Ескобара као, како наводи АП, „очинске фигуре попут Робина Худа“, који је сиромашнима поклањао куће и предводио народну борбу против политичких елита.

Ескобар је потицао из сиромашне пољопривредне колумбијске породице, а са 35 година постао је један од најбогатијих људи на свету.

Био је вођа Медељин картела, који је контролисао 80 одсто глобалног кокаинског тржишта.

Због порекла новца, и данас је тешко проценити његову тачну вредност, али се тврди да је Ескобаров картел недељно зарађивао 420 милиона долара.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име