Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић изјавио је да је веома значајна одлука да дио крака ауто-пута који ће повезивати Српску са Србијом иде од Источног Сарајева преко Рогатице до Вишеграда.

Ћосић, који је и начелник општине Источно Ново Сарајево, каже да ће локалне заједнице кроз које ће пролазити крак ауто-пута имати користи од тога и да ће град Источно Сарајево бити препознат као стратешко мјесто.

Он је напоменуо да је ово изузетно добра одлука за град Источно Сарајево, као и Рогатицу и Вишеград, али да је потребно истовремено водити рачуна о интересима општина Соколац, Хан Пијесак, Власеница, Милићи и града Зворник.

– Надам се да ће се, уважавајући географску структуру и саобраћајну повезаност, ипак, наћи опција да се брзом цестом повежемо са Србијом и кроз ове локалне заједнице – рекао је Ћосић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је 26. фебруара, након састанка са надлежним министрима у БиХ у вези са понудом Турске за изградњу мреже ауто-путева у БиХ, да је усаглашена јединствена траса од Раче, преко Бијељине, Брчког, од Лончара према Тузли, која се спушта према Сарајеву и иде преко Пала, Рогатице и Вишеграда, гдје се прави конекција за Горажде.