Паљанин Вук Соковић једини је члан експедиције “Еxтреме суммит теама” БиХ из Београда који је прије неколико дана успио освојити Аконкагву, највиши врх Јужне Америке.

У експедицији је учествовало 20 планинара из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Хрватске и Македоније, а 17 их је успјело у веома тешком подухвату.

Соковић је срећан што је, након Килиманџара у Африци (5.895 метара), Елбруса у Европи (5.642), Деналија у Сјеверној Америци (6.189) те два успона на Монблан, успио освојити и Аконкагву у Јужној Америци и заставу свог клуба “Јаворина” развити на надморској висини од 6.962 метра.

– Било је баш напорно, а имали смо и проблема на првом базном кампу, јер смо пили воду с глечера. Рекли су нам да је за пиће, али смо убрзо добили пролив и повраћање. То нас је доста исцрпило – каже Соковић.

С опремом тешком 25 килограма, која је на таквим висинама и у екстремним условима много тежа, због јаког вјетра, финални успон одгађали су три дана. Због здравствених проблема, неколико пута је намјеравао одустати, али је смогао снаге да настави даље.

– Нисмо више имали слободних дана и кренули смо на најаву вјетра од 50-60 километара на сат. Са 4.300 на 5.400 па, онда, на 6.000 метара. Од задњег кампа са 5.950 метара до врха пењали смо се девет сати. Имали смо неку луду срећу да је вјетар стао буквално на сат-два да изађемо на врх. Мјерили смо температуру у нашем шатору и била је минус 15 степени, вани је због вјетра била нижа од – 25, а у Мендози је навече, кад смо се вратили, било плус 35 – говори Соковић.

Од укупно 20 алпиниста из региона, 12 их је успјело освојити Аконкагву првог дана, а још пет их је то урадило другог дана. Додатни напор представљао је повратак, јер су чланови експедиције, због планираног лета, морали у дану препјешачити 30 километара.

Сенад и Јелена имали проблем с визом

Вукове колеге Јелена Симовић из Фоче и Сенад Бећковић из Сарајева нису имали визу за Аргентину и нису полетјели с београдског аеродрома па су тако, због процедуралних разлога, морали одустати од успона за који су се дуго припремали. Соковић је случајно имао пасош Србије, с којим је наставио путовање заједно с осталим колегама, преноси Српска Инфо.