Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров разговарао је с америчким колегом Мајком Помпеом о ситуацији у Венецуели, као и о могућности да се организују билатералне консултације о венецуеланској тематици, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Телефонски разговор је, како је наведено, одржан на иницијативу САД.

– Сергеј Лавров је осудио америчке пријетње на рачун законитог руководства Венецуеле, јер је то неприкривено мијешање у унутрашње послове суверене државе и најгрубље нарушавање међународног права – наведено је у саопштењу.

Лавров је нагласио да подстрекивање и деструктивно спољно мјешање “под лицемерним изговором указивања хуманитарне помоћи” немају ничег заједничког с демократским процесом.

– Поводом приједлога Вашингтона да се одрже билатералне консултације о венецуеланској тематици указано је да смо ми на то спремни, али да је неопходно непосредно се руководити принципима Повеље Уједињених нација, јер само Венецуеланци имају право да одређују своју будућност – саопштило је Министарство.

У саопштењу се додаје да су се током разговора о другим међународним питањима Лавров и Помпео договорили да се наставе контакти на нивоу експерата о Сирији, Авганистану и Корејском полуострву.