Грађани Теслића се на недељном референдуму изјаснили против опозива начелника те општине. Убедљивом већином гласачи ове локалне заједнице донели одлуку о наставку мандата.

Вољом грађана општине Теслић, начелник Милан Миличевић неће бити опозван и наставиће да обавља ту функцију до наредних општинских избора идуће године.

Такав је резултат референдума о опозиву са укупно 71 бирачког места, на којима је 42.000 регистрованих бирача имало прилику да се изјасни о поверење начелнику Милану Миличевићу.

На биралишта их је изашло нешто мање од 17.000, од којих за опозив било шест хиљада, а преостали су се изјаснили против. Скупштинском одлуком посебно формирана комисија за спровођење реферундума до у понедељак пре подне није изашла са комплетним резултатима, већ је саопштила делимичне, на основу 64 одсто обрађених резултата, да је за опозив било 34 одсто изашлих на референдум, а остали су били против.

Током дана и након затварања гласачких места било је доста приговора. СДС је истицао да је процес нетранспарентан, да бирачки одбори не дозвољавају увид у записнике након пребројавања. Ипак, ситуација се закомпликовала тек увече, па је у једном угоститељском објекту близу просторија где је заседала Комисија избила туча између присталица СДС и СНСД, који је и покренуо иницијативу за опозив.

Ситуација се пре поноћи смирила, али су присталице СДС остале у близини како би дежурством, како су образложили из СДС, спречиле покушај лажирања референдума.

Иако ће тек уследити анализе тестирања гласача у Теслићу око опозива кадра СДС, многи се већ слажу у оцени да ће ово вратити пољуљани реноме те странке. Међутим, како се предвиђа не и председника Вукоте Говедарице, већ ће ојачати шансе председника Главног одбора СДС Миличевића да у најављеним унутарстраначким изборима преузме и функцију председника странке.

Вукота Говедарица, председник СДС, поручио је да је у Теслићу победио народ који је показао да се не плаши и да је непоколебљив. Честитајући победу начелнику Теслића Милану Миличевићу, грађанима и активистима СДС, Говедарица је рекао да је ово победа грађана Теслића, начелника Миличевића и СДС, који нису поклекли притисцима и претњама којих је било.

– У више наврата сам последњих дана боравио у Теслићу и уверио сам се у одлучност и непоколебљивост грађана и наших активиста, што ми је уливало наду да ће сачувати вредности за које се залагао СДС и наш начелник – казао је Говедарица.

Он је констатовао да је Теслић доказ, као и недавно општина Рудо, да је победа извесна када имате колико-толико регуларне услове за изборе.

У изјави за „Новости“, Милан Миличевић је оценио да су заокруживањем на гласачком листићу „против опозива“ његови суграђани гласали против оних који би наставком коруптивних радњи преузели општину и којима је лични интерес једини мотив бављења политиком, јер општину Теслић и њен буџет посматрају само као плен којим ће напунити своје џепове. Распуштање Скупштине и ванредни избори, који ће уследити, Миличевић каже да су оправдани и неопходни након неуспеле смене. Од 29 одборника СО Теслић, чак је 13 променило страначки дрес и не делује у име странке са чије листе су изабрани у Скупштину 2016. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име