Представници пројекта УСАИД-а “Дијаспора инвест” представили су данас на Палама јавни позив за додјелу бесповратних грант средстава за повећање инвестиција из дијаспоре и отварање нових радних мјеста непосредним улагањима, преносом знања и увођењем нових технологија у БиХ.

Савјетник за комуникације при овом УСАИД пројекту Недим Јахић рекао је Срни да је инфо-сесија организована у сарадњи са општином Пале са циљем подстицања економског доприноса дијаспоре БиХ социо-економском развоју земље.

“То је петогодишњи пројекат УСАИД-а, чија је реализација почела 2017. године. Биће спроведен у три главне компоненте – формулација оквирних политика за инвестиције дијаспоре, јачање директних инвестиција дијаспоре кроз техничку помоћ и грант средства, те развој одрживе домаће платформе за пружање пословних улагања и олакшање потенцијалних инвестиција из дијаспоре”, навео је Јахић.

Он је додао да је ријеч о грант програму који подржава мала и средња предузећа са статусом друштва са ограниченом одговорношћу и акционарског друштва, која нису старија од три године и у власничкој структури имају најмање 25 одсто власништва члана дијаспоре или доказиву пословну везу са чланом дијаспоре.

Према његовим ријечима, одобрени грантови износе до 50.000 КМ, уз обавезу улагања у пројекат властитим доприносом, и то најмање у односу један према један у односу на тражена средства, од чега 50 одсто може бити неготовински допринос инвеститора.

Јахић каже да је путем пројекта УСАИД-а “Дијаспора инвест” од његовог покретања успостављена сарадња и пружена подршка за 54 компаније основане инвестицијама из дијаспоре широм БиХ.

Он додаје да је одржано 12 сесија, те да су били у Бијељини, Брчком, Бањалуци и Требињу.

Позив је отворен до 1. априла, а апликација и детаљи доступни су на веб-страници /грант.диаспораинвест.ба/.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име