У Београду је одржан састанак предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика са предсједником Србије Александром Вучићем.

Додик је истакао да је сарадња Српске и Србије у протеклих неколико година најбоља до сада и захвалио државном руководству Србије на помоћи и подршци. Он је нагласио да ће договореним пројектима бити комплетирана замисао да у свакој општини у Српској буде реализован пројекат средствима Србије.

– Сматрам да је ово једна снажна подршка људима широм Републилке Српске. Са овим пројектима ћемо комплетирати замисао да у свакој од 62 општина у Српској буде један од пројеката који је инициран из средстава Србије, тако да је идеја да Србија буде присутна у свакој општини Српске – рекао је Додик.

Он је још једном изразио захвалност у име свих који ће сигурно видјети бенефите заједничких напора Српска и Србија.

Истакао је да је Србија данас једна од земаља најважнијих за стабилност региона и политика која се води у Србији свакако то показује.

– Србија и Република Српска имају сарадњу која стабилизује читав овај простор – рекао је Додик на конференцији за медије након састанка.

Навео је да је разговарано и о односима БиХ и Србије и подсјетио на проблем границе између двије земље.

Додик је предсједника Србије обавијестио о разговорима који се воде о формирању органа власти на нивоу БиХ, те да постоји намјерна и организована опструкција да се заузму мјеста која припадају Србима. Он је рекао да очигледно постоји намјерна опструкција да се након избора заузме оно што према Уставу припада Србима.

– О томе сам обавијестио предсједника Србије – да ово није само ствар техничких или неких других застоја, него једне организоване опструкције која иде за тим да се на нивоу Савјета министара задрже њима повољни или подесни кадрови, као што то видимо у посљедње вријеме, и онемогући права политичка репрезентација на нивоу БиХ – рекао је Додик.

Он је истакао да је синоћњи састанак у Сарајеву /СНСД-СДА-ХДЗ/, на захтјев лидера СДА Бакира Изетбеговића, резултирао израдом неколико приципа на којима би се заснивала власт.

– А, на крају, када је требало то да потпишемо и идемо даље, онда је он /Изетбеговић/ тражио још седам дана. Према томе, ријеч је о организованој опструкцији која ће вјероватно још трајати. Ми Немамо намјеру да трпимо такве односе. Али, важно је да неки други виде на који начин се то креће – рекао је Додик.

Вучић је рекао да је на састанку разговарано о свим важним питањима у региону, те да је закључено да је регионална стабилност основни предуслов за све друге процесе.

Предсједник Србије је најавио да половином јуна почињу радови на градњи ауто-путу Београд – Бањалука и Београд – Сарајево, у траси Кузмин – Сремска Рача.

Он је истакао да ће Србија у овој години упутути Српској око 32 милиона евра бесповратних средстава.

– Добили смо нови приједлог од Додика и Владе Српске и договорили смо се да Србија у току ове године уради сљедеће ствари – изградња вртића у Градишци, амбуланте на Петрићевцу у Бањалуци, омладински камп у Шипову, реконструкција школе у Теслићу, дворане у Бијељини, Зворнику, реконструкција вртића у Власеници… Наиме, желимо да помогнемо свакој општини у Републици Српској, а и општинама у Федерацији БиХ, попут Гламоча и Дрвара – рекао је Вучић.

Говорећи о БиХ и формирању власти на нивоу БиХ, Вучић је изразио наду да ће Савјет министара бити што прије формиран.