Фото: СРНА

Из комуналне полиције општине Соколац апелују да се становници ове локалне заједнице укључе у акцију “Април – мјесец чистоће” и да им помогну у откривању лица која отпад из свог дворишта бацају уз саобраћајнице, на јавне и зелене површине.

Шеф Одсјека комуналне полиције општине Соколац Бојан Маринковић рекао је Срни да највећи проблем комуналцима у овој локалној заједници представљају навике грађана стечене у ранијем периоду да одлажу смеће и кабасти отпад уз регионални пут Соколац-Кнежина на подручју Малуши, гдје се налази и врело Биоштица са кога се напаја 85 одсто становника општине Соколац.

Друга локација на коју мјештани често одвозе смеће је корито потока на локалитету Казани, уз дионицу Соколац–Хан Пијесак магистралног пута Сарајево-Зворник.

Маринковић каже да је комунална полиција у сарадњи са радницима Шумског газдинства “Романија” успјела поднијети неколико прекршајних налога против лица која бацају смећа на подручју Малуши, али да проблем није у потпуности ријешен.

Он је додао да је веома тешко открити све починиоце, јер се смеће баца ноћу и из аутомобила у вожњи.

Према његовим ријечима, у акцији комунална полиција очекује помоћ невладиних организација, спортских удружења, ученика и еколошких секција.

Он је подсјетио да су изглед и чистоћа града огледало самих грађана, те додао да је задовољан чистоћом градског дијела, с обзиром на буџет, број радника и механизацију којима располаже локално комунално предузеће.

Директор комуналног предузаће “Соколац” Дејан Томић рекао је Срни да радници овог предузећа скупљају и одвозе смеће из градског насеља према програму заједничке комуналне потрошње за ову годину.

Он је навео да је за ову намјену из буџета општине Соколац планирано 120.000 КМ и да је из те суме за одржавање депоније Рудине на подручју сусједне општине Рогатица предвиђено 58.960 КМ.

“Због великог издвајања за депонију Рудине у локалној управи су одлучили да уђу у посао припреме и изградње депоније на подручју општине Соколац, која ће бити удаљена од свих већих водотокова и изворишта”, истакао је Томић.

Он је рекао да ће, чим временски услови то дозволе, улице бити опране и очишћене од остатака фракције и абразивног материјала којом су коловози посипани у зимском периоду.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а у локалној скупштини Мирко Чоловић изразио је незадовољство прољећним изгледом градског насеља и поручио комуналцима да оперу улице, очисте сливнике и заштите решетке на њима које су често мета лопова.