Америчка администрација наводно је одобрила компанијама да продају нуклеарну технологију Саудијској Арабији.

Министар енергетике Сједињених Америчких Држава Рик Пери одобрио је достављање шест тајних докумената као помоћ Арапима, наводи се у копији документа који је на увид имала новинска агенција Реутерс.

Администрација америчког предсједника Доналда Трампа тихо води шири посао око дијељења америчке технологије у сфери нуклеарне енергије са Саудијском Арабијом која жели да направи најмање двије нуклеарне електране.

– Перијева одобрења, позната као под именом “Парт 810”, омогућавају компанијама да врше прелиминарне радове на нуклеарној енергији уочи било каквог посла, али не и да шаљу опрему потребну за електрану – рекао је за Реутерс извор упознат са договорима под условом да се његов идентитет не објављује.

Администрација Министарства енергетике за националну нуклеарну безбједност (ННСА) наводи у документу како су компаније од Трампове администрације тражиле да одобрења остану тајна.

– У овом случају, свака од фирми која је добила посебно одобрење за Саудијску Арабију дала нам је писмени захтјев да одобрење не буде јавно објављено – наводи се у документу.

У прошлости је Министарство енергетике јавности објављивало одобрења из сфере “Парт 810” и она су се могла читати у сједишту овог министарства.

Званичник Министарства наводи како захтјеви садрже личне информације, те како су одобрења прошла кроз бројне агенције како би добила зелено свјетло.

Многи амерички законодавци су забринути јер сматрају како би дијељење нуклеарне технологије са Саудијском Арабијом могло довести до трке у нуклеарном наоружавању на Блиском истоку.

Прошле године саудијски престолонасљедник Мохамед бин Салман је рекао да ће његово краљевство развити нуклеарно оружје ако његов ривал Иран учини исто.