Фото: СРНА

Матурант Основне школе „Соколац“ Ведрана Абазовић прави накит и украсне предмете за породична славља, а за џепарац зарађује продајући их путем друштвених мрежа купцима из свог мјеста, али и заинтересованима из читаве Српске и Србије.

Она наглашава да јој се жеља за израдом креативних ствари пробудила, захваљујући секцији соколачке Установе за културу, чији је члан већ три године, а у којој је од првог дана препознат њен смисао за склад боја и комбинацију разних техника при изради.

Абазовићева је рекла Срни да прави разне моделе уникатних наруквица, привјесака, минђуша и украса за рођендане и крштења, те креира рођенданске торте од слаткиша и украшава тегле и боце.

Она не крије самопоуздање и каже како је најуспјешнија у изради уникатног накита и планира да прошири лепезу креација у складу са захтјевима купаца.

„Прве креативне радове савременом техником израде направила сам почетком фебруара прошле године, а захваљујући подршци родитеља и другова из школе убрзо сам нашла купце и у другим градовима“, каже ова четрнаестогодишња дјевојчица.

Фото: СРНА

Ведрана је путем друштвених мрежа почела да продаје своје украсне радове, осим купцима у Сокоцу, и онима у Фочи, Братунцу, Источном Новом Сарајеву и Ужицу.

„Слободно вријеме проводим правећи уникатни накит и креативне радове, покријем трошкове материјала, зарадим солидан џепарац и што је најбитније – уљепшам свој дан и будем срећна што сам тако нешто направила“, каже Абазовићева.

Она истиче да квалитетан материјал за своје креативне радове набавља путем друштвених мрежа из Бијељине, Сарајева и Брчког.

Ведрана наводи да је за нешто више од годину дана направила велику колекцију накита и украсних предмета, те да је скоро све успјела да прода, што потврђује да се добро снашла у пољу „малог стваралаштва“, како назива овај свој хоби.

Према њеним ријечима, до сада је креације излагала само на изложбама које организује соколачка Установа за културу, а жеља јој је да се још више посвети овом хобију и представи их на предстојећим „Васкршњим свечаностима“ на Сокоцу, на „Госпојинским вечерима културе“ на Равној Романији и сличним манифестација у другим градовима.

Директор соколачке Установе за културу „Перо Косорић“ Ирена Шућур истакла је да се Ведрана Абазовић од првог дана у секцији за креативне радове истакла занимљивим идејама у изради апликација, плаката и украшавању штандова за излагање радова, истичући да је изненађује Ведранино зрело схватање обавеза, с обзиром на њене године.