Фото: Соколац-срце Романије

На подручју општине Соколац, почела је испорука регресираног дизел горива пољопривредним произвођачима. „Плави дизел“ биће доступан само за пољопривреднике који су ажурирали податке у АПИФ-у.

Славиша Кнежевић, виши стручни сарадник за пољопривреду у општини Соколац, за Инфо Центар је дао сљедеће објашњење:

– Можемо обавјестити пољопривреднике који су ажурирали податке у АПИФ-у, уплатили доприносе у Пореској управи и уплатили противградну заштиту, да је, 4. априла почела испорука регресираног дизел горива. Од укупно 1041 пољопривредног гздинства на подручју наше општине, њих 6, наредних дана може да подигне регресирано дизел гориво и да искористи то право. Осталима то није омогућено из разлога што нису до краја извршили ажурирање података у АПИФу. Кад анализирамо овај приспјели списак који је дошао из Министарства, закључујемо да њих 202 пољопривредника су ажурирали податке, вршили уплте у пореској управи, али нису уплатили накнаду за противградну заштиту. То је од ове године правликом предвиђено, и није велики износ новчаних средстава, 1,8 КМ по једном хектару обрадиве површине која је пријављена. Процедура се у потпуности мора испоштовати, како би било остварено право на регресирано дизел гориво, казао је Кнежевић.

Он је додао са су се информисали код Министарства пољопривреде, гдје су рекли да ће вршити ажурирање података на сваких 4-5 дана, па позивају све оне пољопривредне произвођаче који су заинтересовани и виде повољности у регистрацији, односу плаћању доприноса и противградне заштите, да се пријаве и за неколико дана ће након потпуно извршених уплата добити одређену количину дизел горива.

– Као и прошле године, за обрадиве површине које се ору добиће неких 100 литара по хектару, а за површине за кошење 30 литара по хектару. Након извршених обавеза, пољопривредници су дужни да дођу у канцеларију општине Соколац гдје ће добити потврду са којом ће, уз копију своје личне карте на пумпи моћи да подижу регресирано дизел гориво. Гориво ће се моћи преузимати у више наврата до краја октобра ове године. Овлаштени дистрибутери на подручју општине Соколац су: „Нестро Петрол“ и „Нешковић петрол“. Да поменем још и то, да од укупног броја, 1041 пријављених пољопривердника , њих 640 није ажурирало податке у овом периоду у АПИФ-у, јер је већина незадовољна, док извјестан број није ни био упућен у процедуру. Обавеза ажурирања је до 15.маја, али су уплате требале бити извршене до краја марта, рекао је Кнежевић.

Из Oдјељења за привреди у финансије подсјећају да су пољопривредници дужни да сваке године врше ажурирање података у АПИФ-у, а крајњи рок је петнаести дан у мјесецу мају.