Фото: Српска инфо

У општини Источно Ново Сарајево данас су потписани уговори о практичној обуци са кандидатима и послодавцима који су одабрани у оквиру пројекта “Про-посао” који финансирају општина Источно Ново Сарајево и њемачка фондација “Крила наде”.

Начелник општине Источно Ново Сарајево, Љубиша Ћосић, изјавио је да да овај пројекат пружа директну подршку запошљавању и професионалну едукацију људима који су незапослени или желе да стекну одређена знања.

– Овај пројекат другу годину заредом, реализујемо уз помоћ људи из пројекта „Про-посао“, а реализацију подржава и њемачка Влада и фондација „Крила наде“. У случају општине Источно Ново Сарајево односи се на подршку запошљавању осам људи у периоду од шест мјесеци, на начин да удруженим средствима и суфинансирамо послодавце из приватног или јавног сектора који запосле одређен број људи – рекао је Ћосић.

Ћосић је додао да је од осам људи, у прошлој годиини, четворо остало да ради, те да ће ове године преко овог пројекта запошљавати углавном код послодаваца из приватног сектора, те да предност при избору имају особе са бироа за запошљавање.

Он је изразио захвалност на проширењу пројекта, али и на средствима у износу од 5. 700 КМ за набавку опреме за Средњу школу „28. јун“.

– Битно је нагласити и то да ћемо од септембра кренути и са стипендирањем 8 до 10 ученика средњих школа са износом од по 50 евра, у трајању од четири мјесеца – рекао је Ћосић.

Елвир Чаушевић, координатор пројекта „Про-посао“ изјавио је да је до сада преко 600 младих људи добило прилику да у периоду од шест мјесеци прођу кроз процес који им помаже да постану оспособљенији и самосталнији.

– Трудимо се да цијели тај процес помно пратимо и водимо рачуна о сваком поједницу – рекао је Чаушевић.

Он је додао да је крајњи циљ смањење јаза између образовања, са једне, и привреде, са друге стране.

Један од учесника у пројекту „Про-посао“, Срђан Шкрба, изјавио је да је кроз овај пројекат, стекао додатно знање, као и способност организације посла, те да је остао да ради на послу на којем се обучавао.