Савјет за националну безбједност након ванредне сједнице о тзв. „шпијунској афери“ у вријеме арбитражног поступка, позвао је Хрватску, суочену с оптужбама о наводном шпијунирању, да се убудуће суздржи од таквих поступака.

„Савјет за националну безбједност упознао се с прислушкивањем у арбитражном поступку те уједно осудило било какав покушај утицања на слободу медија у Словенији“, објављено је након скоро тросатног састанка, пренијели су медији.

Након што је словеначки премијер Марјан Шарец раније изјавио да га забрињава хрватско понашање јер је наводно Хрватска обавјештајна агенција (СОА) прислушкивала бившег словеначког арбитра у арбитражном поступку о граници Јернеја Секолеца и словеначку функционерку Симону Дреник како би дискредитовала арбитражни процес, прича је у понедјељак додатно ескалирала.

Телевизија „ПОП-ТВ“ објавила је да је посредник хрватске владе Иван Тољ, први човјек Стyрије у Хрватској, покушао да заустави емитовање репортаже те телевизијске станице о прислушкивању.

Учесници састанка Савјета за националну безбједност, који је водио премијер Шарец, изразили су очекивање да ће се „Хрватска убудуће суздржати од поступака који су у супротности с вриједностима Европске уније, владавином права те заштитом људских права и слобода“, објављено је након састанка.

На њему су, уз премијера Шарца, његовог савјетника за националну безбједност Дамира Црнчеца, министре обране, иностраних и унутрашњих послова те шефа обавјештајне службе СОВА-е, учествовали и неки представници владајуће коалиције, а били су позвани и предсједници опозиционих странки.

Представник предсједника Словеначке демократске странке (СДС) Јанеза Јанше Божидар Брезник медијима је казао да и он осуђује неоправдани утицај на медије, али да влада мора признати да је арбитража о граници с Хрватском ствар прошлости.

„Чини ми се да је ово прије била информација мотивисана дневно-политичким разлозима него информација са подручја националне безбједности“, казао је Брезник.

Остали учесници састанка у кратким изјавама за јавност само су поновили да су активности Хрватске у саботирању арбитражног процеса, као и активности усмјерене на словеначке новинаре „недопустиве“ и у нескладу са словеначким темељним вриједностима.