Фото: СРНА

Технички директор “Романијапутева” Драган Булошчић рекао је Срни, реагујући на писања о гомилама отпада који се налази на више мјеста дуж пута Соколац-Пале, да радници овог предузећа према плану сакупљају и одвозе смеће, али је потребно више разумијевања и учесника у саобраћају.

Он је нагласио да “Романијапутеви” сваког понедјељка сакупљају отпад поред магистраних и регионалних путева у постављене бетонске цијеви и да једанпут мјесечно одвозе велике количине смећа.

Према његовим ријечима, проблем је у томе што мјештани често постављене бетонске контејнере користе као мале депонију, па у њих довозе смеће из својих дворишта и имања.

“Отпад поред пута је истовремено и слика свијести наших грађана и свих учесника у саобраћају, који не воде рачуна гдје ће и како одложити смеће”, истакао је Булошчић.

Он је нагласио да су “Романијапутеви” у мају планирали ширу акцију у прикупљању отпада поред магистралних и регионалних путева на Сарајевско-романијској и Горњодринској регији и да ће том приликом очистити све, али се прибојавају да ће за кратко вријеме стање бити скоро исто.

Предузеће “Романијапутеви” са сједиштем у Подроманији код Сокоца одржава магистралне и регионалне путеве Сарајевско-романијске и Горњодинске регије.

У соколачком Шумском газдинству /ШГ/ “Романија” имају, како кажу, обавезу да једнапут годишње очисте простор око путева који користе искориштавајући шумске ресурсе, али да је потребна и подршка шире заједнице у томе.

Технички директор ШГ “Романија” Страхиња Башевић рекао је Срни, да ће радници овог газдинства одмах након завршетка посла на прољећном пошумљавању, почети акцију сакупљања отпада поред саобраћајница које користе за израду и извоз шумских дрвних сортимената.

Он истиче да се сваког прољећа шумска газдинства Јавног предузећа “Шуме Српске” организују акције сакупљања смећа уз саобраћајнице, али да несавјесни грађани и посјетиоци шумских простора често остављају ружну слику иза себе бацајући отпад, а често разбацујући и већ прикупљено смећа на једно мјесто.

У Јавном комуналном предузећу “Соколац” рекли су Срни да сакупљање смећа поред магистралних и регионалних саобраћајница, није у њиховој надлежности, осим на дијелу који пролази кроз градско насеље Соколац.