Предсједник Србије Александар Вучић боравиће почетком маја у посјети Републици Српској, која ће означити нови талас подршке Српској и нове развојне пројекте за све њене општине, најавио је данас генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.

Он је у изјави новинарима у Козарској Дубици нагласио да руководства Српске и Србије раде у интересу заједничке будућности и за добробит грађана који живе у Србији и у Републици Српској.

Он је подсјетио на заједнички пројекат изградње Меморијалног центра у Доњој Градини, на подручју општине Козарска Дубица.

Селаковић је изразио увјерење да ће по начину на који буде конципиран, изведен и постављен тај меморијални центар бити јединствен у овом дијелу Европе и управо оно што заслужују јасеновачке жртве нацистичког геноцида над српским народом у Другом свјетском рату.

– То треба да постане мјесто ходочашћа и доласка Срба из читавог свијета и свједочанство страдања које више никада не смије да се понови као што се догодио нама – рекао је Селаковић.

Он је додао да ће то бити добар примјер ходочасничког туризма и прилике да људи дођу у Поткозарје, Козарску Дубицу, Доњу Градину, Козару и упознају тај дио Републике Српске.

– Тај дио је по много чему један од најљепших дијелова Републике Српске и заслужује много већу пажњу и много бољу инфраструктуру која ће омогућити развој – рекао је Селаковић.

Он је оцијенио да се Република Српска у овом тренутку налази у великом искушењу, који је погодио читав регион, а то је значајан одлив становништва у западне земље.

– Србија ће се трудити и у будућности дјеловати што је могуће више, као што је то већ било прошле године кроз различите облике помоћи, да тај талас колико толико ублажимо, са жељом да га зауставимо и да пошаљемо поруку свима да су и Србија и Српска без људи само пуста земља – рекао је Селаковић.

Он је додао да су се Срби борили за слободу да би у њој могли да живе, да се развијају, подижу своју дјецу и то никада не треба да буде заборављено.

Општина Козарска Дубица додијелила је повељу почасног грађанина поводом Дана општине предсједнику Србије Александру Вучићу за посебан допринос у његовању сјећања и ширењу истине о невино страдалим жртвама у логору Јасеновац и Доњој Градини, те за изградњу инфраструктуре у Козарској Дубици.

Признање је данас на свечаној сједници Скупштине општине Козарска Дубица примио генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић.

Дан општине Козарска Дубица 27. април установљен је статутарном одлуком Скупштине општине Козарска Дубица, а означава ослобођење подручја општине Козарска Дубица од окупације и фашистичког терора у Другом свјетском рату.