У посљедњем медијском иступу, предсједник СДС-а Вукота Говедарица признао је да у СДС-у постоји велики број људи који нису задовољни са његовим вођством, али је додао да ни он, исто тако, није задовољан њиховим ангажманом, те “тактизерским приступом и неискреним односом према странци”.

Оваква запажања, изговорена у интервјуу за портал инсајдер.ин, изазвала су бурна реаговања унутар СДС-а, сазнаје опција.нет. Високи функционери ове странке, незадовољни Говедаричним констатацијама, сматрају да би актуелном првом човјеку партије било боље да се осврне на властити учинак, који је, по њима, поразан.

“Сада већ одлазећи предсједник Српске демократске странке, Вукота Говедарица, остаће упамћен као предсједник који иза себе оставља партију тек у траговима, подјељену на неколико фракција, у очајном стању и са најгорим изборним резултатом у историји. Ипак, чини се да ни ту није крај, те се сада обрушио и на све оне који га тренутно не подржавају, а таквих је у Српској демократској странци све више. По његовим ријечима, он и његови сарадници су једини на исправном путу, а сви остали, посебно из побједничких локалних заједница, за Говедарицу су тек разноразне групе и сарадници СНСД-а”, огорчени су наши саговорници.

Они су увјерени да је “Вукотина тактика проглашавања себе за патриоту и свих осталих за издајнике скувана у кухињи по рецепту других политичких партија и лидера, како би се СДС и даље дијелио, а он лично одбранио на мјесту предсједника партије, што би по Српску демократску странку било погубно”.

“Ипак, зачуђујуће је да предсједник једне политичке партије није ујединитељ, већ и даље наставља да урушава организацију чији је предсједник. Можда по задатку? Већ у предизборној кампањи, наглашавајући како он није био у рату, што је нанијело огромну штету у јавности, а с друге стране правећи низ других грешака и одлука које је самостално доносио мимо интереса странке, ставио је себе под сумњу, те се с правом поставља питање његове искрености и намјере у Српској демократској странци. Његови поступци и изјаве су све више биле у сврху цијепања, а не обједињавања, а тако је и данас”, додају ови високопозиционирани СДС-овци.

Према њиховим ријечима, посебно је мизерно то што је Говедарица, “не бирајући средства, прозвао чак и начелнике из редова СДС-а, те их назвао непринципијелним, јер како каже, Српска демократска странка не може критиковати лошу политику задужења Владе Републике Српске тврдећи да је погубна за народ, када имамо идентичан начин понашања начелника општина који припадају Српској демократској странци”.

Они подсјећају да је Говедарица начелнике из сопствене странке “окривио и за немогућност тражења да се у Уставу Републике Српске дефинише одредба да предсједник Републике не може бити предсједник политичке организације, јер, како онда објаснити народу да су и начелници општина по истом принципу предсједници локалних одбора Српске демократске странке”.

То је изазвало опште незадовољство међу СДС-овим градоначелницима и начелницима локалних заједнца, те је већина њих најавила да ће му ускратити подршку на унутарстраначким изборима, кажу саговорници нашег портала.

“Ипак, већину искрених чланова највише је разочарало то што Говедарица покушава да завади па влада, користећи методе и принципе које режим користи у Републици Српској, односно да партијом влада аутократски по угледу на Милорада Додика, проглашавајући неистомишљенике издајницима, што никада није било у духу Српске демократске странке”, закључују високи функционери СДС-а.