Фото: neznase.ba

Бивши хрватски министар одбране Гојко Шушак, на чију годишњицу смрти подсјећају хрватски медији, наређивао је и сам чинио злочине над Србима, а да није умро био би процесуиран у Хашком трибуналу.

Рођен у усташкој породици у Широком Бријегу, Шушак је у младости емигрирао у Канаду, гдје је био члан усташке емиграције која је рушила Југославију свим средствима.

Најпознатија Шушкова пропагандна акција догодила се 1979. године, кад је испред тадашње југословенске Амбасаде у Отави покушао да постави мртвачки сандук са свињом на којој је било написано „Тито“.

С обзиром на то, да је свиња била жива, цијели случај довео је до истраге коју су спровеле канадске власти због кршења закона о окрутности према животињама.

У вријеме хрватског сепаратизма, Шушак се придружује Фрањи Туђману и постаје један од главних људи за набавку оружја за хрватске, тада паравојне, формације.

Током 1991. године, у вријеме великих напетости између Хрвата и Срба у Славонији, Шушак је у друштву ХДЗ-ових екстремиста Вице Вукојевића и Бранимира Главаша 8. априла пуцао по Боровом селу да би испровоцирао локално српско становништво.

Њих тројица су у ноћи на Борово село из противоклопног лансера испалили више пројектила, о чему је свједочио шеф осјечке полиције Јосип Рајл-Кир, који је касније убијен у сумњивим околностима.

О тој њиховој акцији свједочио је и први хрватски министар унутрашњих послова Јосип Бољковац на суђењу Бранимиру Главашу.

Министарство одбране је под Шушковим вођством илегално куповало оружје широм свијета, а велики профит током тих трансакција убирали су учесници операције.

Шушак је промовисао генерацију већином нешколованих хрватских генерала, као што су Иван Кораде, Иван Чермак, Љубо Ћесић Ројс, Мирко Норац и многи други, иза којих су остали ратни злочини.

Он је био заговорник оснивања Херцег-Босне, те велики поклоник Мате Бобана, некадашњег лидера Хрвата у БиХ.

Његове везе с администрацијом Била Клинтона обезбиједиле су велику америчку помоћ Туђману током акције „Олуја“ 1995. године, када је протјерано 220.000 Срба.

Због злочина над Србима током те акције, наводно су биле спремане оптужнице за Туђмана и Шушка.

Шушак се сматра одговорним и за скривање осумњичених и оптужених за ратне злочине у БиХ, попут Ивице Рајића и групе која је извршила масакр у бошњачком селу Ахмићи.

Дио хрватских медија слави Гојка Шушка, који је умро 3. маја 1998. године, док се на појединим порталима могу наћи бројне чињенице које свједоче о његовом учешћу у злочинима.