Фото: Бојана Арбиња

Обиљежавање Дана побједе почело је у Источном Сарајеву гдје је први пут марширао “Бесмртни пук” сачињен од бројних грађана који су носили фотографије својих предака, учесника у Другом свјетском рату, али и другим ослободилачким ратовима.

Поворку су предводили градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић и замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ Алексеј Кeрестеџијанц, као и представници градских општина.

Фото: Бојана Арбиња

Обиљежавање 9. маја настављено је у Сокоцу гдје су делегације града Источно Сарајево, руске Амбасаде, општине Соколац, борачких организација и СУБНОР-а, положиле вијенце на спомен-обиљежја у Парку народних хероја, а вијенци и цвијеће су положени и на остала спомен-обиљежја у нашем граду.

Присутнима се овом приликом обратио предсједник Општинског одбора СУБНОРА-а Соколац, Миливоје Јанковић, који је подсјетио присутне на дане кад се на овим просторима водила велика борба за слободу.

Фото: Бојана Арбиња

– Дужни смо бар на овај начин да се одужимо нашим погинулим борцима који су поднијели велику жртву за слободу народа. Борба за слободу у Југославији трајала је до 15. маја, када је непријатељ капитулирао, а борба овдашњег народа трајала је до 25.маја. Романија је имала 5494 цивилне жртве, са четири општине овог подручја. Преко 6000 је страдало у Милошевићима, а далеко више ако се сагледа шири простор Сарајевско – романијске регије, казао је Јанковић.

Замјеник руског амбасадора у БиХ, Алексеј Керестеџијанц, истакао је да су хероји који су се борили против фашизма гинули на ногама, да ми данас не би били на кољенима. Нагласио је да је јако важно да се њихова жртва никад не заборави.

Фото: Бојана Арбиња

– Покрет отпора хероја Југославије је био и данас је добро познат у Русији. Цијењен је и проучава се у руским школама. Народ Југославије, посебно српски народ се спремио за борбу одмах након напада Хитлерових снага на Совјетски савез 22. јуна 1941. године. Овдје, на овим просторима патриоте су ослабиле више од 32 непријатељске дивизије. Ми као потомци око 27 милиона погинулих смо им вјечно захвални за овај несебичан подвиг, рекао је Керестеџијанц у свом обраћању.

Замјеник градоначелника Града Источно Сарајево, Данко Вучетић, нагласио је да је ово први пут да је марширао „Бесмртни пук“ у Источном Сарајеву, те да је организацију обиљежавања помогла Руска амбасада у БиХ.

– Ово је дан када се сјећамо свих бораца, жртава и хероја који су дали животе у борби против мрачне идеологије фашизма. Дан побједе је и надахнуће за вјечну жељу за слободом и јачањем патриотског духа. Не смијемо заборавити ни традиционалне духовне везе са пријатељским руским народом који је највише страдао и изнио највећи терет побједе и слома над фашизмом, казао је Вучетић.

Фото: Бојана Арбиња

Начелник општине Соколац, Милован Бјелица, у свом обраћању рекао је да је народ Романије и српски народ увијек био на страни истине и правде и да је међу првима дигао глас против окупатора.

– Његујемо традицију обиљежавања значајних датума, како би историју пренијели и млађима, да се она никада не заборави. Поштујемо и гајимо тековине из свих ратова, који су донијели слободу коју данас имамо. Дужни смо чувати везе са народима који су били на страни антифашиста, посебно са Русијом и Србијом, од којих српски народ и данас има несебичну подршку, казао је Бјелица.

Обиљежавања 9. маја – Дана побједе над фашизмом, биће настављено у Културном центру Источно Ново Сарајево гдје ће у 18 часова бити одржана и свечана академија.