Полагањем цвијећа на споменик жртвама Првог и Другог свјетског рата, као и на централно спомен-обиљежје борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату, данас је у Палама обиљежен 9. мај – Дан побједе над фашизмом.

Цвијеће су на споменике положили представници општине Пале, СУБНОР-а, општинске Борачке организације, Града Источно Сарајево и породице погинулих.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је важност обиљежавања Дана побједе над фашизмом, напомињући да је српски народ у тој борби дао велики допринос, који поједини, у посљедње вријеме, настоје да умање.

Он је у изјави новинарима рекао да је неопходно преносити на млађе генерације сјећање на ослобођење српског народа од фашизма и указивати им на значај 9. маја.

Југовић је навео да посебно значење има данашње одржавање “Бесмртног пука” у Источном Сарајеву, додајући да ће то постати традиција.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина нагласио је да је 9. мај један од најзначајнијих датума у 20. вијеку, када је поражено тада највеће зло – фашизам.

“У Другом свјетском рату пале су огромне, несагледиве жртве, велика трагедија се десила, поготово на нашим просторима, гдје су Срби дали највећи свој допринос са аспекта бројности учешћа у Народноослободилачкој борби и са аспекта жртава”, рекао је Парађина.

Парађина је рекао да, нажалост, данас многи покушавају да промјене ток историје.

Он је напоменуо да је данас први пут у Источном Сарајеву одржан марш “Бесмртног пука”, чиме се овај град придружио стотини градова свијета, који тако чувају сјећање и његују тековине Другог свјетског рата.

Потомак хероја Милана Симовић који је настрадао 1942. године, Јела Солдо рекла је да је поносна због тога што се обиљежава овај дан и што је одата почаст страдалима, полагањем вијенаца на споменике.

Она је нагласила да су Симовићи у сваком рату имали хероје који су дали живот за слободу отаџбине, јер је за њих патриотизам био на првом мјесту.