У прољеће се појављује једна од најзанимљивијих гљива; мала, необична господарица шуме.

Смрчак – гљива са шупљикавим шеширом, савршено се уклапа у околину, па је тиме још већи изазов пронаћи је у било којој шуми, тако и на простору наше Романије.

Смрчак се појављује када се снијег повлачи, а може се наћи у више величина и боја. Све врсте се чисте и кувају на исти начин – садржи висок ниво антиоксиданата, влакана, витамина и минерала.

Кувари широм свијета цијене неописиви, меснати укус смрчка, а посебни рецепти и методе припреме се осмишљавају како би се тај укус истакао и сачувао. Ова гљива се увијек конзумира термички обрађена, пошто у себи има токсине. На тржишту може да се нађе и у сушеној варијанти. Један од најбољих и најједноставнијих начина за припрему је динстање уз додатак соли и бибера, а одлично иде уз месо и рибу.

Због неправилне површине смрчак не може једноставно да се очисти трљањем или четкањем. Покушајте да не користите воду јер чак и кратко потапање отклања укус ове гљиве. Ако морате, исперите је кратко водом и одмах ставите да се кува. Исјеците гљиву попречно како би очистили центар. Не бацајте стабљику.

Сушење је популаран и ефикасан метод дугорочног чувања смрчка. Сушени смрчак се прије припреме потапа у топлу воду и може вратити своју пуну величину.

И још нешто – увијек требамо бити опрезни пошто постоје сличне врсте које могу бити отровне.

Доносимо вам један врло једноставан рецепт за спремање смрчка.

Потребно је:

  • 250 гр смрчка (исјецканог)
  • 1/4 шоље млијека
  • 3 млада лука (исјецкана)
  • 6 јаја

Припрема:

Загријте таву са мало уља, додајте млади лук и смрчак. Динстајте док гљиве не добију благу смеђу боју. Док се гљиве динстају, јаја и млијеко измутите и посолите. Смрчак и лук прелијте јајима и све испеците као омлет. Омлету можете додати и кувано поврће попут шпината или блитве.