Фото: WIKIPEDIA

Њујорк Тајмс објавио тајни план америчког предсједника о евентуалној ескалацији сукоба са Ираном.

Према писању америчког листа, на састанку главних савјетника за безбједност Доналда Трампа, који је одржан прошлог четвртка, в.д. министра одбране Патрик Шенахан представио је освјежени војни план који предвиђа слање до 120.000 америчких војника на Блиски исток.

Тај сценарио предвиђен је за случај да Иран нападне снаге САД или убрза рад на стварању нуклеарног оружја.

Њујорк Тајмс наводи и да су ревизију плана наредили припадници тврде линије предсједничке администрације, на челу с Џоном Болтоном, Трамповим савјетником за националну безбједност.

Они не позивају на копнену инвазију на Иран, за коју би било потребно знатно више војника, казали су званичници америчком листу.

Наводи се да овакав развој догађаја указује на то колико је утицај Болтона, којег Њујорк Тајмс назива једним од најопаснијих „јастребова“ када је у питању Иран, чије је тежње за улазак у сукоб са Техераном некадашњи амерички предсједник Џорџ Буш игнорисао прије више од деценије, док је био у Бијелој кући.

Лист наводи да уопште не може да се наслути да ли ће Трамп, који је настојао да извуче САД из Авганистана и Сирије, на крају стварно и послати толико маринаца натраг на Блиски исток.

Наводи се да такође да није јасно да ли је Трамп брифован о предложеном броју војника или другим детаљима плана.