Иако у овом моменту већина посматрача политичких кретања у Српској демократској странци вјерује да ће на предстојећој изборној скупштини кандидати за предсједника ове партије бити Милан Миличевић и Мирко Шаровић, закулисна дешавања су таква да је извјесније да ће са начелником општине Теслић снаге одмјерити досадашњи први човјек СДС-а Вукота Говедарица, сазнаје опција.нет.

У досадашњим јавним иступима, Говедарица се трудио да остави утисак особе спремне да се повуче у Шаровићеву корист, уз настојање да и потенцијалне Миличевићеве присталице убиједи у потребу да се сви у странци окупе око министра спољне трговине БиХ, као оптималног рјешења за новог лидера СДС-а.

Међутим, добро обавијештени извори из врха ове странке објашњавају да су стварне намјере Вукоте Говедарице другачије и да он, у ствари, уопште не планира да без озбиљне борбе препусти функцију било коме, прије свега Миличевићу, али и наводном истомишљенику Шаровићу.

– Вукота је досадашњом одглумљеном подршком, у суштини, обмануо Мирка. Јер, формално га је управо он кандидовао, али је то учинио само зато да би га “потрошио” на вријеме, а у стварности лобира за себе. Због тога је расплет са највише шанси онај у којем Шаровић, када се приближи скупштина, суочен са недовољном унутарстраначком подршком, одустаје и повлачи се у Вукотину корист – кажу наши саговорници из ове странке.

За Шаровића се, наравно, може много тога рећи, али не и да је наиван политичар. Ипак, развој ситуације на терену не иде му никако у прилог. Јер, недавно је започело изјашњавање о кандидатурама за будућег предсједника СДС-а, а до сада се најмање пет одбора јавно опредијелило за Милана Миличевића. Говедарицу је подржао само одбор у Новом Граду, а Шаровића још није предложила ниједна општинска организација.

– Тако ће, углавном, и остати, јер Говедарица јавно говори да ће се повући и подржати Шаровића, а тајно суфлира дијелу одбора да подрже баш њега, јер, наводно, само Вукота може спријечити приближавање СНСД-у, што иначе приписује неистомишљеницима који предлажу Миличевића. Говедарица кључну подршку очекује од предсједника бањалучког градског одбора Младена Кајкута, уз замисао да онда то представи као подршку читавог ГО, а сличан сценарио планира и у Приједору са Миланом Тубином, иако у обе средине постоје снажни унутрашњи отпори Вукотиној новој кандидатури – закључују добро обавијештени извори.

Када се приближи изборна скупштина СДС-а, која треба да се одржи средином јуна, а најкасније до краја наредног мјесеца, Говедарица ће, тврде инсајдери из ове странке, саопштити Шаровићу да је, ето, све учинио како би издејствовао његову кандидатуру, поред Миличевићеве, “али је воља чланства била другачија”.

Изманипулисаном Шаровићу ће преостати само да се помири са поразом прије него што је уопште дошао у ситуацију да се надмеће са Миличевићем, кажу наши саговорници, додајући да ће за Шаровића дискретно повлачење бити повољнији излаз од отвореног јадиковања због чињенице да је у лукавству надмашен са неочекиване и потцијењене адресе – од Говедарице.