Италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини дошао је у ситуацију да мора да правда своје позивање на Бога на политичком митингу.

Након што су католички црквени кругови у Италији критиковали његов потез као циничну експлоатацију вјере прије избора за Европски парламент овог викенда, Салвини се огласио.

Он је на Твитеру данас објавио поруку: “И даље ћу свједочити о својој вјери својим радом за љепшу и сигурнију Италију. Оговарање остављам другима. Амин”, поручио је Салвини одбијајући да директно коментарише критике које су му упућене, преноси АП.

Италијански министар унутрашњих послова суочио се с критикама из врха Католичке цркве јер је користио католичке симболе на великом скупу европских десничара уочи европских избора у Милану. Салвини је на крају говора узео у руку католичку круницу, љубио крст и призивао Богородицу, након што је хвалио и бивше папе Јована Павла ИИ и Бенедикта XВИ.

Замољен да коментарише понашање Салвинија, ватикански државни секретар кардинал Пјетро Паролин рекао је да је Бог за свакога и да је “призивати Бога за самога себе увјек опасно”.

Главни уредник црквеног гласила “Католичка цивилизација” отац Антонио Спадаро осудио је употребу крунице и призивање Бога у политичким кампањама.

Спадаро, који је критиковао утицај десничарских евангелиста у америчкој политици, објавио је фотографију јубиларног новчића америчког предсједника Доналда Трампа који су промовисали амерички евангелисти као “контактну тачку” са Богом.

“Постоје они који у изборним кампањама користе Бога и свеце, и они који чак продају кованице како би се молили за реизбор свог кандидата”, рекао је Спадаро и додао: “Изгледа да се у експлоатацији религије не познаје пристојност”.

Италијански католички недјељник “Хришћанска породица” коментарисао је да је Салвинијев перформанс “био најновији примјер експлоатације религије како би се оправдало систематско кршење људских права у нашој земљи”.

То је била и алузија на недавна упозорења истражитеља за људска права Уједињених нација да Салвинијева миграциона политика крши међународне конвенције о људским правима, наводи агенција.