Администрација предсједника САД Доналда Трампа спремна је за отварање нових разговора о трговини са Кином, уколико стране могу наставити на бази претходних преговора, изјавио је амерички министар финансија Стивен Мнучин.

Он је након обраћања пред Комитетом за финансијске услуге рекао, да ће Трамп бранити пољопривреднике од контрамјера и да ће амерички предсједник бити „веома опрезан“ у изузећу од царина на кинеске производе, како би покушао да заштити купце и компаније у САД.

– Ми подржавамо наше фармере. Уколико Кина жели да се врати преговорима и настави са базе на којој смо били, ми смо отворени за разговоре – нагласио је Мнучин.

Преговори између Кине и САД о завршетку трговинског рата отежани су након што су кинески преговарачи затражили да се изврше велике промјене у тексту о којем се већ мјесецима преговара.

Европска унија спремна је да одмах започне преговоре о трговини са САД, али Вашингтон није спреман да преговара о царинама, изјавила је европски комесар за трговину Сесилија Малмстром.

Она је у Паризу, након разговора са представницима САД за трговину, рекла да би се преговори брзо одвијали да су се двије стране сагласиле о наставку разговора.

Малмстромова је нагласила да је „кристално јасно“ да пољопривреда неће бити у преговарачком мандату ЕУ.