Фото: Бојана Арбиња

У Новој спортској дворани у Сокоцу одржана је прва “Школица спорта” у организацји Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац и ЈУ Спортско-рекреативни центар “Гласинац” Соколац. У спортским такмичењима учествовало је 135 дјеце, предшколског урзаста.

Директорица Установе за предшколско васпитање и образовање Биљана Косорић казала је да су већ одавно смишљали идеју како да најмлађе одвоје од савремене технологије, телефона и рачунара, те им пруже здраву спортску активност.

Фото: Бојана Арбиња

– У оквиру наших годишњих активности планирали смо одржавање манифестације „Игре без граница“. Када смо направили списак игара и осмислили комплетан програм, затражили смо помоћ од људи из области спорта. Подршку нам је пружио Дејан Елез, као главни координатор, који је ангажовао спортске раднике, тренере и професоре физичке културе, који су радили са дјечицом. Дјеца су неколико пута долазила у дворану и одушевљени су играма. Ми смо постигли договор да од септембра мјесеца, с почетком нове школске године, овакве активности буду редовне, јер је физичка активност један од значајних фактора у развојној фази живота сваког дјетета, нагласила је Косорић.

Косорићева је истакла да је такмићење било забавног карактера и да је постигнут циљ, а то је да кроз игру, плес и забаву дјеца развију љубав према спорту. Свим учесницима прве „Школе спорта“ уручене су дипломе.

Фото: Бојана Арбиња

Вршилац дужности директора СРЦ „Гласинац“ Соколац, Милан Цуровић, поздравио је ову идеју и истакао да ће ЈУ СРЦ „Гласинац“ увијек бити на располагању за све сличне активности.

– Радо смо подржали одржвање такмичења за дјецу до 6 година. Ми смо за њихове потребе обезбиједили простор и спортску опрему коју нам је на коришћење дао АК „Гласинац“. То је опрема коју они користе у оквиру Дјечије атлетике, која се већ неколико година организује у нашем граду. Све вјежбе које дјеца изводе, као и опрема, цертификовани су од Свјетске атлетске организације, а програми су прилагођени њиховом узрасту, рекао је Цуровић.

Он је изразио спремност да подржи сваки вид организовања спортских дешавања за најмлађе, јер је то нешто што им недостаје у савременом начину живота.

У петак 24.маја, годишњи маскембал

У соколачком вртићу спремају се за годишњи маскембал, који се одржава у петак, 24. маја, а у току је реализација пројекта „Растимо уз плес“ коју реализују уз помоћ Плесне асоцијације Београд. Планирано је да дјеца заплешу заједно са својим родитељима 1. јуна у 18 часова, такође у Спортској дворани у Сокоцу. Пројекат се организује у свим земљама бивше Југославије, а замишљен је тако да сви учесници плешу у исто вријеме.