Протеклих дана на подручју Града Источно Сарајево, проглашена је епидемија оспица или морбила. До сада је у болници „Србија“ хоспитализовано 27 пацијената обољелих од овог вируса. Из Завода за јавно здравство РС, потврдили су како је ситуација озбиљна, како због епидемије морбила, тако и због чињенице да имамо велики број невакцинисаних особа које су у потенцијалном ризику од оболијевања.

У Дому здравља „Др Љубомир Ћеранић“ у Сокоцу, пријављена су два случаја морбила. Према ријечима директорице соколачког дома здравља, специјалисте педијатрије Адријане Станар, ријеч је о беби која има тринаест мјесеци и младићу који је 1984. годиште, у оба случаја пацијетни нису били вакцинисани.

– Пацијенти су упућени на хоспитални третман. С обзиром на клиничку слику све указује да се ради о том вирусном обољењу, али до званичних информација из Завода о антитијелима у крви, то не могу потврдити. Оно што је сигурно према вакциналним картонима, пацијенти нису били вакцинисани, а управо права заштита је вакцинација. Дјеца прву дозу вакцине примају са 12 мјесеци, јер су до тада заштићена антитијелима мајке, уколико је она вакцинисана те са годину дана примају вакцину која их штити до наредне ревакцинације, а то је са шест година. Сви који су испоштовали календар имунизације, немају разлога за панику – навела је Станар.

Клиничка слика морбила може имати више различитих облика, у склопу болести могу се развити и различите компликације. Како наводи докторица Станар у највећем броју случајева клиничка слика морбила пролази кроз три стадијума развоја.

– Први симптоми су повишена тјелесна температура, може се јавити коњуктивитис, кијавица, кашаљ, општа слабост, малаксалост и дијареја. Учестало је повраћање које је праћено јаким боловима у трбуху, најчешће у предјелу слијепог цријева. Затим се надовезује друга фаза, долази до осипа. Оспа се јавља најприје на кожи главе иза ушију, а затим истог дана захвата кожу лица и врат. Потом се шири од главе према доњим дијеловима тијела док је у устима специфична зрнаста оспа.

У соколачком дому здравља истичу да је ово вирус који се поред капљичног пута шири и ваздухом. Обухват вакцинисаних особа износи 85 процената, те истичу да се могу јавити нови случајеви. С обзиром да је вирус већ у нашој средини препоручује се избјегавање колективних окупљања.