Фото: Јелена Маринковић

У сали Скупштине општине Соколац данас је, у сарадњи Тетиторијалне ватрогасне јединице Града Источно Сарајево и Завода за медицину рада и спорта Републике Српске, одржано стручно предавање из прве помоћи за припаднике ватрогасних јединица са подручја Града Источно Сарајево, Хан Пијеска и Рогатице. Узимајући у обзир да посао ватрогасаца није само спашавање људи и имовине у случају пожара, већ и у еколошким катастрофама и саобраћајним несрећама, оваква предавања и обуке су од великог значаја.

Према ријечима старјешине Територијалне ватрогасне јединице Града ИС Његоша Вукадина предавању је присуствовало двадесет пет ватрогасаца, који су обучени за прву реакцију приликом несрећних случајева.

– Након усвојених информација и вјежби, присутни ће моћи колеге обучавати, а циљ нам је да што масовније пренесемо усвојено знање. Многи људи нису довољно упућени у опис нашег дјеловања, да обављамо веома ризичне интервенције. Некада пружање помоћи може да изазове већу катастрофу, стога су обуке из прве помоћи неопходне да не би дошло до нежељених посљедица. Предавачи су стручна лица, овлаштена за овакве обуке. Завод за медицину рада и спорта РС, у сарадњи са Ватрогасним савезом РС, обезбиједио је стручан кадар за ову активност – љекаре, медицинско и помоћно особље. Овим путем им се захваљујем што су нам изашли у сусрет и без накнаде пренијели значајне информације – рекао је Вукадин.

Фото: Јелена Маринковић

Он је додао да због превеликог обима посла, предавања нису свакодневно доступна ватрогасцима, али да се увијек радо одазову, како би унаприједили способност.

– Поред редовне стручне обуке, пружање прве помоћи је једна од најважнијих ставки. Настојимо да редовно унапређујемо знање из ове области, чак смо припаднике наше јединице слали у иностранство на слична предавања – истакао је Његош Вукадин.

Командир Територијалне ватрогасне јединице Града ИС апеловао је на грађане да пажљиво управљају својим возилима, чувају своје животе, али и животе својих породица и других учесника у саобраћају. Такође, позвао је становништво да са доласком љета и топлијих дана не врше неконтролисано паљење травнатих површина, јер и на тај начин могу угрозити имовину и људске животе.