Фото: Јелена Маринковић

У оквиру пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске“, који организује Јавни фонд за дјечију заштиту РС, уз подршку Владе Српске и ресорног Министраства здравља и социјалне заштите, јутрос је на љетовање у Бечиће из Сокоца отпутовало петнаесторо дјеце. Са њима ће, у црногорском љетовалишту, до 14. јуна, боравити један васпитач, а смјештај је обезбијеђен је у Омладинском хостелу “Ужице“.

Директорица Центра за социјални рад Соколац Сњежана Башевић подсјетила је које категорије остварују право на учешће у пројекту.

– Прије свега, ријеч је о дјеци из социјално угрожених породица-корисницима права из социјалне и дјечије заштите, дјеци из вишечланих породица, дјеци из породица борачке популације, дјеци са посебним потребама и хроничним здравственим сметњама, али и посебно надареној дјеци и талентованим спортистима. Током десетодневног боравка, очекују их садржаји примјерени њиховом узрасту, уз присуство васпитача, љекара и медицинске сестре – истакла је Башевић и открила који су основни циљеви пројекта.

Фото: Јелена Маринковић

-Акценат се ставља на социјализацију дјеце и истицање различитости међу њима, као и афирмацију дјечијих потенцијала и дружење са вршњацима. Ми смо дио овог пројекта пуних седамнаест година и до сада је на љетовању у Бечићима боравило преко 300 дјеце из Сокоца – казала је она.

Пројекат „Социјализације дјеце Републике Српске“ реализује се на основу Закона о дјечијој заштити Републике Српске кроз право на задовољавање развојних потреба дјеце. Од 2002. године обухватио је више од 30.000 лица – дјеце и пратећег особља из свих општина Српске.

Рођена 28. августа 1989. године у Зеници. Основну школу и гимназију завршила у Сокоцу. Дипломирала је Новинарство 2013. године на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. У ЈП "Инфо центар" Соколац запослена од 2015. године. Тренутно обавља функцију главног и одговорног уредника.