Предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић каже да не постоји шанса да повуче своју кандидатуру за предсједника странке уочи предстојеће Изборне скупштине највеће опозиционе политичке партије у Републици Српској.

У интервјуу за Инсајдер Миличевић, између осталог, отворено говори о тренутном стању у СДС-у, разлозима због којих је прихватио кандидатуру за страначког предсједника, али одговара и на поједине тврдње да би СДС, под његовим водством, постао “привјесак” СНСД-а.

ИНСАЈДЕР: ДА ЛИ ЋЕ У РУКОВОДСТВУ СДС-А УОЧИ ОДРЖАВАЊА ИЗБОРНЕ СКУПШТИНЕ ДОЋИ ДО КОМПРОМИСА, ОДНОСНО ДА ДЕЛЕГАТИ БИРАЈУ САМО ЈЕДНОГ КАНДИДАТА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА СТРАНКЕ?

МИЛИЧЕВИЋ: Наравно да је то једна од могућности и ја сам за то, уколико се постигне договор међу кандидатима који су до сада кандидовани или ће бити кандидовани у наредних неколико дана. Уколико можемо да се договоримо око једног кандидата – ја сам за такво рјешење. Међутим, немам ништа ни против тога да буде више кандидата, јер је то једно од основних правила демократије и у томе не видим апсолутно никакав проблем. У том погледу сам потпуно релаксиран, и као предсједник Главног одбора СДС-а и као један од кандидата за предсједника странке. Како год било, спреман сам, а вјерујем да и остали кандидати тако размишљају, честитати и пружити руку оном ко буде изабран за предсједника. Очекујем да ће се чланство СДС-а такође окупити око свог изабраног предсједника, ко год он био. То је оно што искрено мислим и увијек тако кажем.

ИНСАЈДЕР: СТИЧЕ СЕ УТИСАК ДА НЕ ПОСТОЈИ НИ ПРОМИЛ ШАНСЕ ДА ОДУСТАНЕТЕ ОД КАНДИДАТУРЕ ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА СДС-А?

МИЛИЧЕВИЋ: Нећу одустати од кандидатуре. Одговор је потпуно јасан и искрен и то из једног јединог разлога, а то је да ме је као кандидата за предсједника странке прво предложио мој општински одбор, а онда и читав низ других општинских одбора који имају повјерење да могу да будем адекватан кандидат и потенцијални предсједник СДС-а. Немам право да тим људима окренем леђа, прије свега људима из мог општинског одбора с којима свих ових година пролазим кроз бројне изазове и праву “голготу” у нашем политичком сукобу са СНСД-ом. Могу да будем поражен као кандидат и да не будем предсједник СДС-а, што је сасвим нормално и легитимно, али не могу да се вратим у Теслић и да станем пред оне који су ме кандидовали и кажем им да сам се повукао. То се неће догодити.

ИНСАЈДЕР: АКО БУДЕТЕ ИЗАБРАНИ ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА СДС-А, ШТА ОБЕЋАВАТЕ ВАШЕМ ЧЛАНСТВУ? ШТА ЈЕ ПОТРЕБНО УЧИНИТИ ДА СЕ СДС ОПОРАВИ, КОНСОЛИДУЈЕ И ДА ПОКУША ПОБИЈЕДИТИ СНСД НА ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА СЉЕДЕЋЕ ГОДИНЕ?

МИЛИЧЕВИЋ: Оно што ћу кроз програм да изнесем на Изборној скупштини јесте то што већ постоји у програмским актима СДС-а. Програм СДС-а је потпуно јасан и дефинисан од оног момента када је и настао. Чињеница је да је СДС у једној дубокој кризи, која траје већ дуго. Та криза је и политичка и организациона. Неколико претходних избора показало је да смо странка која не постиже адекватне резултате. Чињеница је да је због таквог стања потребна промјена, а промјена се увијек у таквим кризама дешава на начин да се бира неко ново руководство које ће покушати да поправи стање. Оно што могу да обећам јесте то да ћу учинити све, заједно са екипом озбиљних људи који ће чинити органе странке, да прије свега консолидујем инфраструктуру СДС-а, кренувши од мјесних, општинских и градских одбора, па до самог састава Предсједништва странке. На тај начин и политичким радом на терену дићи ћемо дух који је СДС увијек имао и сигуран сам да га у чланству и даље има, али мислим да руководство странке већ дужи период не обраћа превише пажње на оно што је суштинско, а то су управо честити и искрени људи који се налазе у мјесним одборима.

ИНСАЈДЕР: КРОЗ МЕДИЈЕ, ПА И У ОДРЕЂЕНИМ КРУГОВИМА У САМОМ СДС-У ПРОВЛАЧИ СЕ ПРИЧА О ТОМЕ ДА СТЕ “КАНДИДАТ СНСД-А”. КАКО ОДГОВАРАТЕ НА ТВРДЊЕ ДА БИ У СЛУЧАЈУ ДА ПРЕУЗМЕТЕ УПРАВЉАЊЕ СТРАНКОМ СДС ПОСТАО “ПРИВЈЕСАК” СНСД-А?

МИЛИЧЕВИЋ: Својим личним примјером и политичким ангажманом свих ових година показујем на дјелу да то није тачно. То не показујем ријечима, већ дјелом. Сви који су имало обавијештени знају да је политичка ситуација у Теслићу читав низ година обиљежена једним врло ружним конфликтом и политичким сукобом између СНСД-а и СДС-а. Кад кажем ружним, мислим на ниске ударце и негативну кампању коју СНСД води у Теслићу. Не треба никад заборавити ни то да је у Теслићу посебно тешко, јер одавде потичу многи људи који чине сам врх СНСД-а. И поред тога, ми их у Теслићу више и не знам колико пута побјеђујемо, чиме смо на дјелу показали да се то може урадити. Мислим да су медијска хајка и кампања направиле ситуацију у којој у СДС-у, наводно, постоје двије струје на овим унутарстраначким изборима од којих једна струја предаје СДС у руке СНСД-у, док су у другој струји некакви “правовјерни” СДС-овци. То, по мом мишљењу, у пракси не постоји. Медији су направили и фаму око тога да сам ја, наводно, тај који предводи ту екипу која СДС приближава СНСД-у, што тек није истина јер најбоље познајем самог себе. СДС ни по коју цијену не треба да иде у раље СНСД-а. Наше политике су сасвим различите, наше поимање Републике Српске је потпуно другачије и СДС не може и не смије бити привјесак СНСД-а, нити било кога другог. СДС треба да води своју аутохтону политику. У овом моменту то је потпуно јасна опозициона политика, а избори су пред нама да покажемо и да се изборимо за то да смо спремни и способни да будемо позиција, а не опозиција. Прва таква прилика су локални избори сљедеће године. Дугорочно гледано, руководство СДС-а треба да има фокус дјеловања на опште изборе 2022. године.

ИНСАЈДЕР: ЈЕДАН СТЕ ОД КАНДИДАТА ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА СДС-А, А ИСТОВРЕМЕНО СЕ НАЛАЗИТЕ НА ЧЕЛУ КОМИСИЈЕ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ УНУТАРСТРАНАЧИХ ИЗБОРА. ДА ЛИ СЕ ТУ РАДИ О СУКОБУ ИНТЕРЕСА И ДА ЛИ ЋЕТЕ ПОДНИЈЕТИ ОСТАВКУ НА МЈЕСТО ПРЕДСЈЕДНИКА КОМИСИЈЕ?

МИЛИЧЕВИЋ: Практично, ја већ нисам предсједник те комисије. Не треба заборавити да је мене за предсједника комисије кандидовао и предложио предсједник странке Вукота Говедарица, и то као члана комисије испред моје Изборне јединице јер тад нисмо имали члана Главног одбора из те изборне јединице. То сам прихватио можда још прије пола године, више се не сјећам тачно датума, односно у вријеме кад моја кандидатура уопште није била у оптицају, нити било чија друга. Та комисија се бавила искључиво доношењем одлука и техником организације спровођења унутарстраначких избора. Она је свој посао завршила и нема никаквог битног утицаја нити може да утиче на избор било кога. На крају, ако је у медијима то већ тако приказано, да ли је онда у сукобу интереса било који други члан те комисије, који се такође кандидовао за неку позицију – од чланова Главног одбора, који ће се такође бирати на Изборној скупштини, па до неких других страначких функција? То је најмањи проблем и потпуно неважна ствар, јер, као што сам већ рекао, комисија је свој посао завршила.