Из шума широм Српске, годишње се у просјеку украде од 15 до 20.000 кубних метара сировог дрвета и дрвних сортимената, званични су то подаци Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства РС.

Рачуница министарства каже да шумокрадице направе штету од 3 милиона марака годишње. Лугари, инспектори, полиција покушавају да стану у крај шумокрадицама.

„Недавно смо имали двије акције и у току те двије акције смо негдје заплијенили између 250 и 300 кубика бесправно посјечених дрвних сортимената. Тако да има резултата да ћемо наставити са овим активностима и у наредном периоду. Већина тих штета се утужи, односно поднесу се прекршајне и кривичне пријаве, негдје на годишњем нивоу преко двије хиљаде таквих пријава буде. Међутим, мањи дио тих пријава се реализује путем судова. процентуално 15-20 одсто пријава буду позитивно рјешене“, каже Горан Зубић, помоћник министра за шумарство.

„Ми прво проводимо дисциплинске мјере гдје против одгворних, морамо утврдити по дубини, ко је одговоран у свему томе. Имамо случајева да смо имали отпуштања радника и подношења кривичних пријава“, каже Славен Гојковић, директор ЈП „Шуме Републике Српске“.

У Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства кажу да су „најслабије карике“ шумска газдинства која газдују најбогатијим шумским предјелима у Српској- ШГ Јахорина-Пале, Приједор, Добој, Бањалука, Романија – Соколац. ШГ Приједор води бригу о 42.000 хектара шуме у шест општина и највеће је у РС. Прошле године остварили су највећу добит у ЈП „Шуме РС“ од 1,1 милион марака, а из њихових шума украдено је 2.600 метара кубних дрвета.

„Низ је активности кој ШГ у сарадњи са инспекцијом и полицијом провело воих дана. Ево рецимо претпрошли викенд смо извршили ненајваљену провјеру свих пиланских постројења на овом овдје терену и заплијенили смо одређене количине бесправно посјечених шумских дрвних сортимената, углавном порјеклом из приватних шума. док ово што се тиче државних шума је драстично смањено. Штете које се јављају су под контролом“, поручују из ШГ Приједор.

ШГ „Височник“ из Хан Пијеска располаже са 20.700 хектара. Управа је организовала 23 чуварска рејона. У 2017.години имали су 196 кубних метара украденог дрвета. Крађе су, хвале се, скоро преполовили.

„Поднесено је у 2018.години поднесено је 27 пријава. Од тога 21 пријава је била на познатог починиоца и шест пријава не непознатог починиоца. У односу на 2017.годину имали смо смањне шумских крађа за неких 42 одсто“, каже Раде Ребић, ШГ „Височник“ Хан Пијесак.

Заштита шума од бесправне сјече, крађе и присвајања готових шумских дрвних сортимената и њихове препродаје и даље је велики проблем ЈП „Шуме“. Једна од мјера којој прибјегава све већи број газдинстава је постављање видео надзора на критичним подручјима и постављање рампи на шумским камионским путевима. Оштријим кажњавањем починилаца, кажу у јавном предузећу и министарству шумарства, шумске штете би се значајно смањиле, ако не и потпуно зауставиле.