Фото: Соколац-срце Романије

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је у Трнову на откривању и освештању Централног споменика српским цивилима и војницима из ове општине убијеним у одбрамбено-отаџбинском рату да су споменици трајан облик сјећања на вријеме и људе који су дали све за одбрану слободе и територије српског народа.

Он је истакао да је географски положај Трнова одредио његову стратешку улогу и значај за Војску Републике Српске, поготову послије страшног злочина почињеног 1992. године. “Херојском борбом успјели смо да сачувамо овај простор и комуникацију између Сарајева и Херцеговине”, рекао је предсједник Борачке организације.

Он је поручио да борци морају да бране истину о одбрамбено-отаџбинском рату.

– Та истина је нападнута на најмонструознији могући начин измишљотинама, лажима, фалсификатима…свим и свачим, само да се покаже како је нешто било другачије у односу на стварност. Морамо да бранимо истину о својој борби и тако ћемо најбоље сачувати Републику Српску – указао је Савчић.

Он је навео да без утврђивања истине и процесуирања одговорних за злочине нема помирења и суживота на овим просторима и нема срећне будућности, те указао да се стално морају опомињати и прозивати одговорни да процесуирају оне који су починили страшан злочин у Трнову.

Савчић је позивао власт данашњу и сваку будућу да о Трнову воде рачуна како су то чинили и борци у одбрамбено-отаџбинском рату.

– Овај простор потребан је Републици Срспкој и српском народу – поручио је предсједник Борачке организације.

Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, изјавио је да је непријатељ настојао да са овог простора нестане све српско, о чему свједочи и несразмјеран број цивилних жртава у односу на погинуле борце.

Република Српска чини све како би сачувала успомену на оне који су дали животе за њу. Овај споменик биће мјесто гдје ће се млади окупљати, дружити и спомињати оне који су им омогућили да мирно живе – рекао је Томић у обраћању поводом откривања и освештања споменика, као и обиљежавања Дана страдања српског становништва ове општине.

Он је рекао да ће овај споменик подсјећати генерације које долазе да чувају оно што су њихови преци платили својим животима, те да број цивилних жртава говори о томе какве су намјере непријатеља биле.

Томић је поздравио присутне у име Додика и напоменуо да Република Српска рјешава питања породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и бораца.