Соколац - Бјелица - Вељовић

Општина Соколац данас је поводом крсне славе Светог пророка Илије додијелила највише општинско признање Повељу општине предсједнику Србије Александру Вучићу, које је преузео специјални изасланик савјетник предсједника Србије за безбједност Милорад Вељовић.

Вељовић је новинарима рекао да је ово признање и више од саме повеље јер доказује још ближе везе унутар једног народа.

“Србија у потпуности поштује територијални интегритет БиХ, али нико неће забранити Србији да воли Републику Српску и свој народ”, рекао је Вељовић.

Он је оцијенио да је Вучић заједно са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком направио историјски корак који ће се тек временом показати колико је битан, а којем је суштина да Дрина не може дијелити српски народ.

Вељовић је најавио покретање иницијативе да предсједник Србије буде покровитељ зближавања Сокоца на Романији и Вељовићевог родног краја Ивањице, подручја Голије /Србија/, који такође слави Светог пророка Илију.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изразио је задовољство што данашњој свечаности присуствују представници свих нивоа власти у Српској и БиХ, као и изасланик предсједника Србије Вучића, који је овом повељом постао и почасни грађанин Сокоца и читавог романијског краја.

Он је додао да је српски народ на овом подручју захвалан за све оно што је радила Србија у претходном периоду и што сада ради, са Вучићем на челу.

“Посебна ми је част и задовољство што имамо прилику да угостимо изасланика предсједника Вучића и да му у име овог народа уручим признање и пошаљемо поруку да је Романија увијек била слободарска, спремна да помогне и да прими сву браћу у невољи”, рекао је Бјелица.

Бјелица је подсјетио да је општина Соколац једна од успјешнијих у Српској, да је кренула са подизањем привреде, да раде сва предузећа у овој локалној заједници, посебно у области прераде дрвета, грађевинарству и пољопривреди.

“Много тога смо уложили у инфраструктуру, у чему нам је Влада Српске помогла са 300.000 КМ, а имали смо помоћ и Владе Србије, те велику помоћ од Савјета министара и Министарства за економске односе и спољну трговину”, нагласио је начелник општине Соколац.

Бјелица је подсјетио да је једна од заједничких активности свих нивоа власти била недавна организација 56. Међуопштинских омладинских спортских игара /МОСИ/ гдје је учестовало 2.200 спортиста из 27 општина и градова са тромеђе Србије, Црне Горе и БиХ /Републике Српске и Федерације БиХ/.

Повеља општине Соколац додијељена је и Скупштини града Источно Сарајево, а уручена је предсједнику градске Скупштине Мирославу Лучићу.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић подсјетио је да је општина Соколац једна од шест општина у саставу града, која је за ову заједницу веома важна.

Он је нагласио да град општини Соколац помаже дуго времена разним пројектима и трајно финансира неколико субјеката, међу којима је Војничко спомен-гробље “Мали Зејтинлик”.

“У овој години смо посебно поносни да смо кроз кредитна средства града Источно Сарајево издвојили више од 700.000 КМ и махом су то пројекти инфраструктуре, али смо помагали ревитализацију водоводног предузећа `Врело Биоштице` и одржавање 56. МОСИ-ја, чиме смо показали слогу и браство на простору Романије”, навео је Вуковић.

На данашњој свечаној сједници златне плакете општине додијељене су директору Основне школе “Соколац” Дивни Јанковић и спортском раднику Неђи Ђуровићу.