Продемократси демонстранти у Хонг Конгу довели су град на ивицу “веома опасне ситуације” упозорила је лидер градске администрације Кери Лам, у вријеме када су жељезничке и међународне авионске линије у овом глобалном финансијском центру у хаосу.

Данашњи покушај гашења градског саобраћајног центра је дио генералног штрајка, којим демонстранти покушавају да покажу да и даље имају велику подршку јавности послије двомјесечних све већих немира.

Ламова, која се ријетко појављује у јавности од почетка кризе, упозорила је демонстранте да неће попустити под растућим притиском.

– Они су озбиљно пореметили закон и ред у Хонг Конгу и гурају наш град, који волимо и чијој смо градњи помогли, на ивицу веома опасне ситуације – рекла је Ламова, пренио је АФП.

Она је додала да позиви демонстраната на “револуцију” представљају изазов за оквир “једна земља два система”, под којим Хонг Конг функционише од када га је Британија вратила Кини 1997. године.

– Усуђујем се да кажем да они покушавају да униште Хонг Конг – рекла је Ламова, коју је на функцију именовала комисија наклоњена властима у Пекингу.

Активисти су сишли у станице подземне жељезнице током јутарње гужве и намјерно држали врата отвореним да би спријечили полазак возова и парализовали велике дијелове мреже коју свакодневно користе милиони људи.

Истовремено се широм града одржавају скупови у парковима, на јавним трговима и у тржним центрима.

Полиција је саопштила да је употријебила сузавац против групе демонстраната у стамбеном округу и да се више насиља очекује у вечерњим часовима.

Демонстрације су почеле противљењем приједлогу закона о изручењу грађана у друге дијелове Кине, а потом су прерасле у протесте за демократске реформе и против ерозије грађанских права.