Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске додијелило је Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву лиценце за нове студијске програме – Историја и археологија и Руски језик и књижевност и међународни политички односи.

Упис студената на ове студијске програме почеће у другом уписном року, саопштено је из Универзитета у Источном Сарајеву.

Декан Филозофског факултета Драга Мастиловић рекао је Срни да је ријеч о два савремена студијска програма урађена према провјереним европским моделима, од којих се очекује да привуку већи број студената.

“Значајно је истаћи да су то двопредметни студијски програми који омогућавају, не само шире образовање, него и већу могућност запослења. Осим тога, омогућавају и бољу међународну сарадњу и размјену студената, тако да су наша очекивања велика”, навео је Мастиловић.

Он је истакао да за ове студијске програме већ постоји интересовање.

Говорећи о студијским програмима за које посљедњих година не постоји веће интересовање студената, Мастиловић је најавио да ће Филозофски факултет већ од септембра кренути у нове реформе по том питању које ће подразумијевати интегрисање појединисх студијских програма према европском моделу.

“Покушаћемо да не укидамо те студијске програме, већ да их реформишемо, односно да више студијских програма интегришемо у један са више излазних модула. Сматрамо да ће то бити добар пут ка очувању тих програма, али ћемо више знати већ од септембра када поченемо са тим припремама”, рекао је Мастиловић.