Клуб Црвеног крста ЈУ ОШ „Србија“ на Палама данас је традиционално организовао акцију добровољног даривања крви у просторијама ове школске установе, у периоду од 9.00 до 13.00 часова.

Према ријечима организатора, циљ акције је прикупљање што више јединица ове драгоцјене течности, посебно у љетњем периоду у коме је повећана потреба за крвљу.

„Ово је акција коју ми већ четири године заредом организујемо у нашој школи, и драго нам је што смо у могућности дати свој допринос у прикупљану ове драгоцјене течности. Такође дјеца из школе помажу као волонтери читаву акцију,“ рекла је Маријана Крсмановић професор и вођа клуба Црвеног крста у ЈУ ОШ „Србија“.

Кристина Симанић је радила као волонтер на данашњем даривању крви,и каже да је задовољство бити дио ове акције. „Мислим да је много значајно дати крв, јер једна доза крви може спасити три живота, даривање крви је јако племенит и хуман гест,“ додаје Кристина.

Докторица Мирна Милошевић Ашоња трансфузиолог у Заводу за трансфузиологију болнице „Србија“ каже да данашња акција у сарадњи са Црвеним крстом општинске организације Пале представља помоћ у сврху попуне резерве крви.

„Значај даривања крви је велики и за даваоца и за корисника јер из једне јединице крви правимо три компоненте, чиме се могу спасити три живота, а велики бенефит је и за здравствени статус даваоца јер из коштане сржи излазе свјежи еритроцити, човјек се осјећа много боље и полетније, а и сама чињеница да сте неком помогли и спасили живот је немјерљива сатисфакција,“ каже докторица

Ову драгоцјену течност могу даривати све здраве особе старости од 18 до 65 година, теже од 50 килограма.

Прије даривања крви, потребно је појести лагани оброк, а дан прије даривања избјегавати масну храну и алкохол.