Предсједник Србије Александар Вучић, који се јуче у Њујорку састао са америчким државним секретаром Мајклом Помпеом, упитан да ли су Београд и Приштина, након овог састанка, ближи наставку дијалога, каже да се то тешко може очекивати прије одржавања приштинских избора, које очекује 6. октобра, иако још нису расписани.

– То значи, у најбољем случају почетак децембра, али је и прије тога важно да се говори о укидању такси – рекао је Вучић за ТВ Прва.

Он је навео да није проблем да ли ће се дијалог наставити за два, три или шест мјесеци, иако је вријеме веома важно имајући у виду одређене политичке чињенице, већ је битније да се сачува мир у том периоду.

– Статус кво је немогућ, јер једна пушка кад опали, грмљавину топова нико неће моћи да спријечи – рекао је Вучић. Он је додао да то није потребно никоме.

Говорећи о сусрету са Помпеом, Вучић је рекао да разговори тог типа трају по десет, 15 минута, али да је његов састанак са државним секретаром САД, на којем су говорили о односима Београда и Приштине и косовскометохијском чвору, трајао доста дуже, што говори о томе да су разговори били озбиљни и одговорни.

– За мене је то био веома важан и поучан састанак, чини ми се да разумијем и боље и више позицију САД, њихове стрепње и страхове, као што ми се чини и да они разумију наше страхове и стрепње много боље – рекао је Вучић.

Рекао је да је говорио о тешком положају цркве и манастира и народа и о погубном дејству такси не само на економију него и по живот становништва на цијелој територији КиМ, и јужно и сјеверно од Ибра. Вучић је истакао да је подршка Помпеа укидању такси несумњива.

– Не заборавите да је он један од ријетких људи који је у званичном саопштењу послије сусрета са Хашимом Тачијем рекао да таксе не могу да остану. Ријеч је о врло чврстим људима који представљају најмоћнију земљу свијета и они тај став не мијењају – рекао је Вучић.

Вучић је истакао да САД исто тако не мијењају своју позицију по питању независности самопроглашеног Косова, али отварају нека врата и добро разумију потребу и неопходност постизања договора у којем Србија не би била понижена и интереси Србије не би били ниподаштавани.

– Ја сам захвалан због тога секретару Помпеу. Када тако одшкринете врата за нешто мало, многи у Србији мисле да ништа нисте добили, али људи морају да разумију да смо уложили напоре, вријеме, ресурсе, енергију, рад и труд, да у ту ситуацију дођемо – рекао је Вучић.

Он је навео да вјерује да је Помпеу успјешно објаснио зашто Београд не прекида кампању за повлачење признања независности самопроглашеног Косова, што је нешто што, како је рекао, дио медија и америчког естаблишмента пребацује Београду.

– Ја сам рекао да то не пише ни у једном документу. Рекао сам да смо Албанцима нудили, рекавши им да не могу да пронађу земље које ће додатно да их признају, да се договоримо да они не воде кампању признавања и не траже чланство у Интерполу и другим организацијама, док не покушамо да окончамо дијалог, а ми истовремено нећемо да вршимо кампању повлачења признања. Они то никада нису прихватили, пошто нису, ми смо само радили свој посао. Мислим да сам то и кроз папире и кроз несумњиве доказе успио да објасним и секретару – рекао је Вучић.

Упитан о забринутости Приштине због састанака са Помпеом, Вучић је рекао да не зна зашто су они нервозни, будући да он никада не користи разговоре са свјетским званичницима, посебно не за домаћу употребу, јер зна колико је тежак пут пред Београдом, да не треба да говори лоше ни о приштинским званичницима и да зна колико је потребно оставити простора за компромис.

– Код њих је паника зато што је Вашингтон њихова Мека и Медина деценијама и Вашингтон је тај који је из њиховог угла и објективно стварао такозвано независно Косово – рекао је Вучић.

Упитан “губи ли Приштина тло под ногама сада”, Вучић је рекао да не може то на тај начин да каже јер би било нереално и давало би лажну наду грађанима тамо гдје је нема превише.

– Али да ли ми желимо да се поставимо као једнако важан партнер, а у будућности ко зна… Да, постављамо се тако. И разговараћемо све чешће и више са Вашингтоном – рекао је Вучић.