Црвена дјетелина, она обична, широко распрострањена, јесте она за коју се вјерује да доноси срећу ако има 4 листа.

Вјероватно сте виђали да постоје двије врсте цвјетова дјетелине – бијели и црвени. Од црвених се спремају чај и капи. Дјетелина је самоникла зељаста биљка која расте највише на подручју Европе и Азије. Латински назив је Trifolium pratense. За потребе лијечења цвјетови се беру у току мјесеца маја и јуна, беру се у јутарњим часовима и то онда када је сунчано вријеме.
Црвену дјетелину можете и купити, најчешће у облику чаја и тинктуре, односно капи црвене дјетелине. Лијекови на њеној бази, чајеви и капи смањују симптоме менопаузе. Она је богата витаминима, минералима, а прије свега изофлавонима, који имају позитивне ефекте на симптоме менопаузе.

Капи од црвене дјетелине утичу повољно на:

– Валунге који се карактеришу као изненадни напади топлоте и знојења и убрзаног рада срца;
– Ноћна знојења која су врста валунга који вребају ноћу и отежавају сан;
– Кардиоваскуларно здравље;
– Губитак густине костију – усљед губитка естрогена, гости постају крте јер естроген игра важну улогу у везивању неопходних минерала за здраве кости.

Истраживања која су рађена показала су да капи црвене дјетелине дјелују скоро једнако добро као и хормонска терапија, јер она то у неку руку и јесте. Да буде још боље, научници су открили да употреба капи црвене дјетелине, код одраслих жена, у року од 3 мјесеца, показује знатна побољшања у изгледу коже и косе. Смањују се знакови старења који такође долазе у пакету са падом нивоа естрогена. Коса мање опада, кожа је еластичнија, расположење и либидо су бољи, а знаци умора слабији. Посебно је корисна јер дјелује и као диуретик па њено конзумирање може смањити надувеност. Осим тога, показало се и да лијекови са екстратом дјетелине могу значајно смањити нервозу и депресију.

Чај од црвене дјетелине лако се може припремити са прегршт цвјетова и пар шоља прокуване воде овако:

– 3 кашике сушених цвјетова црвене дјетелине
– 2 шољице воде

Кувати пет минута, проциједити и пити.