Србија ће помоћи Републику Српску са 25 милиона евра до краја године како би се одржала ликвдност и способност буџета да изврши све своје обавезе, рекао је за Танјуг српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик посебно захваљује предсједнику Србије Александру Вучићу на његовом разумијевању за позицију Републике Српске и на политичком и на економском плану, те истиче да је у посљедње вријеме Србија одобрила преко 32 милиона евра помоћи за локалне заједнице у Републици Српској.

Каже да је тих 25 милиона евра највећи и најзначајнији обим помоћи који је Република Српска икад имала од Србије, те додаје да “само велико разумијевање предсједника Вучића значи да је то могуће”.

Према његовим ријечима, све општине као и четири у Федерацији БиХ које имају српску већину добијају помоћ од Србије.

Додик је због тога захвалио предсједнику Вучићу и његовом тиму, министру финансија Србије, премијерки Ани Брнабић као и цијелој Влади и свима окупљенима око идеје да се помогне Републици Српској.

У разговорима јуче и данас са Вучићем договорено је да се помогне и општинама у Федерацији БиХ са већинскм српским становништвом које, како Додик наводи, федерални органи власти у Сарајеву потпуно запостављају, гдје се узурпирају многа права одлучивања о инфраструктурним стварима и ресурсима и гдје се покусавају деградирати јавни сектори, попут здравства, образовања.

– Захваљујући Србији моћи ћемо ове године да концентришемо подршку Дрвару од милион евра – каже Додик, те наводи да ће и друге општине, попут Босанског Грахова, Гламоча и Босанског Петровца добити додатно по 250.000 до 300.000 евра за рјешавање инфраструктурних проблема.

У Босанском Грахову ћемо обновити кућу и спомен дом Гаврилу Принципу, рекао је Додик.

– Помоћ Србије општинама у Републици Српској и Федерацији БиХ биће обимна и утицаће значајно на стање и стабилност наших јавних рачуна и рјешавање инфраструктурних проблема – навео је српски члан Предсједништва БиХ и додао да у Републици Српској подржавају напоре Вучића у стабилизацији Србије.

– Кад чујем понекад критике на било шта што су Срби урадили, знам да то раде људи који никад ништа нису урадили – рекао је Додик и закључио:

– Мислим да Вучић добро води Србију и у том погледу желим још једном да изразим захвалност.