Иран нема намеру да разговара са САД док се не укину све санкције уведене Техерану, поручио је ирански председник Хасан Рохани.

„Техеран никада није желео нуклеарно оружје“, истакао је Хасан Рохани у телевизијском обраћању, додајући да је његова земља увек спремна за разговоре.

Рохани је рекао да, међутим, прво САД треба да укину „све нелегалне, неправедне и нефер санкције уведене Ирану“, пренео је Ројтерс.

Ирански председник је ово изјавио након што је амерички председник Доналд Трамп рекао да је реалистично да би састанак са Роханијем могао да се догоди наредних седмица.

„Имам добар осећај. Они могу бити добри играчи, ако разумете шта мислим. Они не могу да ураде оно што кажу да ће да ураде, јер ако то ураде, биће суочени са заиста веома насилном снагом. Тако да мислим да ће бити добри“, рекао је јуче Трамп новинарима у Бијарицу на самиту лидера Г7.

Француски председник Емануел Макрон је претходно рекао да се нада да ће наредних седмица доћи до састанка између америчког и иранског председника, пренела је агенција АП.

Макрон је рекао да су се лидери Г7 сагласили да Иран мора да испуни обавезе у вези нуклеарног програма и додао да постоји нада за дипломатски пробој у тензијама које су се појачале од како су САД напустиле споразум с Ираном из 2015. године.

Француски председник је истакао да су две ствари веома важне – да Иран не сме никада да има нуклеарно оружје и да ова ситуација не сме да буде претња по регионалну стабилност.

Како је навео, ништа још није успостављено и ствари су и даље крхке, али технички разговори су започели са неким реалним напретком.

„Оно што сам рекао (иранском шефу дипломатије Мохамеду Џаваду) Зарифу и оно што сам ја рекао телефоном председнику Роханију јесте да ако прихвати састанак са председником Трампом, убеђен сам да ће споразум бити донет“, рекао је француски председник.