Служењем парастоса и полагањем вијенаца на улазу у Спомен-костурницу у Миљевићима у Источном Сарајеву, у којој се налазе неидентификоване српске жртве, представници општина и борачких организација Сарајевско-романијске регије обиљежили су Међународни дан несталих.

Велико разочарење према свим институцијама које се баве питањима несталих изразио је Горан Шеховац, предсједник Скупштине ОБО „Илиџански Борац“, а посебно када су у питању нестали Срби из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата са подручја Сарајевско-романијске регије.

-Упорно се кроз бошњачку политику и судство српски народ жели приказати као онај који је одговоран за све лоше на овим просторима. Неправда је да породице још увијек нису укопале своје најмилије и да још увијек, након више од 20 година трагају за њима – рекао је Шеховац.

Шеховац је нагласио да ће се из борачке организације извршити притисак на српске представнике на државном и републичком нивоу како би се убрзало проналажење и идентификација несталих Срба.

Након дугог низа године неке од 1.660 несталих биће немогуће идентификовати јер двадесет и четири године након завршетка рата, умрли су и најближи сродници тих несталих.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево, Мирослав Лучић, истакао је да се још увијек, након двадесет и четири године од завршетка рата, скривају информације о несталим борцима и цивилима који су страдали у том периоду,

Лучић је нагласио да је то антицивилизацијско понашање подржано од различитих тијела као што је и Комисија за истраживање несталих особа.

-Може се закључити да постоји једна велика опструкција којој се можемо супротставити само ако смо јединствени – додао је Лучић.

Члан одбора породица погинулих бораца Сарајевско-романијске регије, Немања Мочевић, истиче да послије дешавања у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату Република Српска трага за укупно 1660 несталих лица од чега је 814 војних лица, а 846 цивила.

-У три Спомен костурнице у РС налази се 650 неидентификованих тијела од чега у Спомен костурници у Бањалуци 311, Источном Сарајеву 274 , Невесињу 65. Тај број је идентичан као и прошле године, што значи да није пронађено нити идентификовано ни једно лице, што је страшан податак који говори да је надлежна институција за тражење несталих у тоталном застоју и опструкцији српских жртава – истиче Мочевић.

-Крајње је вријеме за активније покретање процеса за шта позивамо надлежне институције и њихове представнике из реда српског народа да, у сарадњи са свим невладиним организацијама везаним за питање несталих, почну са озбиљним радом или да се изјасне уколико су немоћни – додаје он.

Поводом међународног дана несталих руководство БОРС-а и представници Одбора положили су вијенце на све три спомен-костурнице у Републици Српској у Бањалуци, Источном Сарајеву и Невесињу, у којима се налазе посмртни остаци неидентификованих српских жртава.