Скоро два милиона људи скинуто је са списка држављана индијске државе Асам, након вишегодишње провјере стања илегалне миграције.

Национални регистар грађана је листа људи који могу да докажу да су дошли у ову државу до 24. марта 1971. године, дан прије него је сусједни Бангладеш прогласио независност од Пакистана, наводи Би-Би-Си.

Око 1,9 милиона људи, колико је скинуто са листе, имају рок од 120 дана да уложе жалбу, као и да се у каснијем поступку обрате суду.

Индија је раније саопштила да је овај процес неопходан да би се идентификовали илегални мигранти из Бангладеша.

Нетрпељивост према илегалним мигрантима годинама тиња у Асаму, једној од најсиромашнијих држава Индије, гдје мјештани криве дошљаке, од којих су многи дошли из сусједног Бангладеша, да су им украли радна мјеста и земљу, јавља Ројтерс.

Критичари оптужују владајућу Хинду националистичку партију премијера Нарендре Модија да подстиче нетрпељивост према мигрантима и да злоупотребљава попис становника, чак и против легалних муслиманских грађана.

Његов близак сарадник министар унутрашњих послова Амит Шах раније је рекао да ће искоријенити све илегалне мигранте, које је назвао „термитима“.

Није познато шта ће се догодити са лицима која су скинута са списка, а Бангладеш није изразио жељу да их прими.