Ураган Доријан, праћен вјетром који је достизао брзину од скоро 300 километара на сат, погодио је сјеверне дијелове Бахама, причинивши велику штету.

Амерички национални центар за урагане упозорио је становнике Бахама да не излазе из кућа јер се очекује удар који би ниво воде могао да подигне до седам метара.

Ураган је скидао кровове са кућа, превртао аутомобиле, причињена је велика штета инфраструктури, нестало је воде и струје, али за сада нема извјештаја о повријеђенима или жртвама, пренио је синоћ АП.

Доријан, који је прерастао у категорију пет, што значи да може да изазове катастрофалне нивое разарања, најјачи је ураган који је погодио Бахаме у новијој историји.

Хотели су затворени, а на стотине људи се већ смјестило у школе, цркве и друга склоништа.

Амерички Национални центар за урагане наводи да је ово најснажнији ураган који је икада погодио Бахаме, као и да су на острвима Абако “катастрофални услови”.

Премијер Бахама Хуберт Минис је упозорио да они који се не евакуишу “доводе себе у изузетну опасност” и могу очекивати “катастрофалне посљедице”.

Центар олује је око 295 километара источно од Вест Палм Бича на Флориди. На Флориди је на снази ванредно стање због урагана.

Иако метеоролози у својим претходним прогнозама нису најављивали да ће олуја нарасти до пете категорије, поручују да је “снага овог урагана напросто експлодирала”.