Рудари у Зеници обуставили су производњу у свим погонима, односно, како су појаснили, изразили су раднички непослух, а све због блокираног рачуна рудника.

Неисплаћене плате и топли оброк засигурно су још више отежали животе зеничким рударима, који ионако једва састављају крај с крајем, зарађујући хљеб са седам кора.

Међу њима је и Бахрудин Диздаревић из погона Страњани, који силазећи у јаму, с главом у торби, прехрањује породицу.

– Ситуација је прелоша. Ионако радимо за минималне плате, ја као радник на сигналу примам свега 800 марака. Дошло ми је да, након 12 година, све напустим и идем радити код приватника – говори Диздаревић.

Каже да је поражавајућа ситуација да многи рудари живе само од топлог оброка, будући да им плату узимају банке због кредита, јер једино тако могу преживјети.

Упркос чињеници да раде за цркавицу, налазе се у ситуацији да не могу добити оно што су поштено, са својих десет прстију, зарадили.

– Вјерујте, сваки пут када силазим у јаму, поздравим се са животом. Није нимало пријатан осјећај из дана у дан силазити у јаму, оставити жену и дјецу, оставити све иза себе, а не знате хоћете ли изаћи на површину – говори он.

На крају истиче да не зна какав ће бити исход састанка најављеног за понедјељак у Влади Федерације БиХ, међутим, подвукао је да су рудари одлучни да истрају у својим захтјевима.

Због блокаде рачуна зенички рудари обуставили су производњу у свим погонима, која ће трајати све док се не одблокира рачун и не буду исплаћене плате и топли оброци.